Vesti > Politika

SRBIJI i Zapadnom Balkanu MESTO U EU: Košar istakao da je do sada urađen VELIKI POSAO

On je rekao i da razume da pridruženje Uniji, iz ugla Srbije, izgleda kao beskrajan proces

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

28/11/2023 > 19:59

podeli vest:

SRBIJI i Zapadnom Balkanu MESTO U EU:  Košar istakao da je do sada urađen VELIKI POSAO
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr


Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je danas da svi u Evropskoj uniji dele stav da postoji potreba da se pronađe nova dinamika u procesu proširenja EU.

Govoreći na 23. Beogradskom ekonomskom forumu u hotelu "Metropol", Košar je rekao da smatra da je Srbiji i Zapadnom Balkanu mesto u EU, ali je rekao i da razume da pridruženje Uniji, iz ugla Srbije, izgleda kao beskrajan proces.

- Zaista, to je veoma dug proces. Prošlo je 20 godina za Srbiju, a 10 godina od početka pregovora - konstatovao je Košar.

On je podsetio da se za to vreme mnogo toga izdešavalo i da je, kako je rekao, promenjen pejzaž, i u svetu, i na Balkanu. Podsetio je da se EU u tom periodu suočila sa velikom finansijskom krizom, masovnim migracijama 2015., Bregzitom 2017. i Kovidom 2019., dok su se, za to vreme, Srbija i Crna Gora podelile 2006. godine, a tzv. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008.

Istakao je da je, uprkos svemu tome, postignut značajan napredak u približavanju Zapadnog Balkana, i Srbije posebno, Evropskoj uniji.

- Srbija ima više od 70 odsto trgovinske razmene sa zemljama EU. U ekonomskim reformama postignut je značajan napredak, a stručnjaci smatraju da je oko 80 odsto posla u pogledu donošenja normi i propisa u oblasti ekonomskih reformi urađeno - istakao je Košar.

Dodao je da je Srbija imala pristup programima EU, kao što su Horizont Evropa, Erazmus i izuzeće od viza.

- Mislim da smo sada u potpuno novoj fazi, posebno od 2022. godine i agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Svi razumemo da je proširenje uslov da EU bude suverena i da efikasno brani svoje vrednosti i svoj model društva. Bez tog proširenja nećemo moći da izdržimo druge uticaje koji nisu u skladu sa onim što mislimo je važno u našoj viziji budućnosti Evrope i zato je sada postalo prioritet za EU - rekao je Košar.

On je odbacio stavove da je proširenje EU često bilo motivisano geopolitičkim razlozima, a ne zaslugama.

- EU očekuje od zemalja kandidata da se zaista pridržavaju skupa vrednosti i vizije društva u vidu unutrašnjih pitanja, vladavine prava ili zajedničke bezbednosne i spoljne politike - poručio je francuski ambasador.

Dodao je da se u Srbiji često čuje da EU nameće geopolitički element Srbiji da postane članica, kao što je normalizacija odnosa sa Kosovom ili usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

- Svi ti elementi su bili prisutni od početka u pregovorima i to nije, opet, iznenađenje, jer je EU mirovni projekat i ne možemo dozvoliti državama članicama da imaju potpuno drugačiju viziju svog okruženja od one zemalja članica - poručio je Košar.

On je naglasio da razume umor zbog pitanja proširenja EU kod ljudi u regionu, ali da bi trebalo da se fokusiraju na to. Kako je rekao, treba da gledamo na to kao na otvaranje nove prilike, koju ne bi trebalo da propustimo.

- Ono što stoji iza proširenja EU je ogroman set zakona, regulativa, reformi koje treba sprovesti i to je važno. Ali šire, to je i izbor društva i ja sam siguran da je Zapadnom Balkanu i Srbiji mesto u EU. Siguran sam da je njihova želja da imaju takav model za budućnost - poručio je Košar.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar