Vesti > Srbija

Priština primila ZAHTEV o održavanju PARLAMENTARNIH IZBORA u Srbiji na KiM

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije

Izvor: K1info/Tanjug

18/11/2023 > 08:23 >> 08:24

podeli vest:

Priština primila ZAHTEV o održavanju PARLAMENTARNIH IZBORA u Srbiji na KiM
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Privremene prištinske institucije saopštile su  da su ''upoznate sa zahtevom'' da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji budu održani i na KiM, dodajući da će odgovor na taj zahtev biti "u skladu sa ustavom" tzv. Kosova i da će u izradi odgovora na zahtev biti konsultovan Briselski sporazum.

- Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u skladu sa zakonom i ustavom - rekao je portparol vlade privremenih institucija Perparim Krieziu, prenosi Radio slobodne Evrope na albanskom jeziku.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na KiM Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM "pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima".

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa KiM održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno  glasove je prikupljala misija OEBS-a na KiM, Posle čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine. 
 

Ostavite komentar