Vesti > Politika

Janković poslala PORUKU POLITIČARIMA: STOP diskriminaciji i NEPOTREBNOJ TENZIJI u izbornoj kampanji

Poverenica je povodom početka predizborne kampanje pozvala sve učesnike izbornog procesa da vode računa o govoru i ponašanju

Izvor: K1info/Tanjug

02/11/2023 > 15:11

podeli vest:

Janković poslala PORUKU POLITIČARIMA: STOP diskriminaciji i NEPOTREBNOJ TENZIJI u izbornoj kampanji
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je danas da svi političari i političarke, bez obzira na međusobno suprotstavljene stavove i pojačanu retoriku koja je tokom predizborne kampanje po pravilu prisutna, imaju obavezu i odgovornost da poštuju Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije kojima je zabranjen govor mržnje, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje prema pojedincu ili grupi.

Ona je povodom početka predizborne kampanje pozvala sve učesnike izbornog procesa da vode računa da svojim govorom i ponašanjem u javnosti, kao i na društvenim mrežama ne doprinose podizanju nepotrebnih tenzija, kako opšti narativ ne bi poprimio obeležja agresivne i nedopuštene retorike.

Prema njenim rečima izjave kojima se dodatno podstiču predsrasude i produbljuje netrpeljivost i stigma prema bilo kojoj ranjivoj i marginalizovanoj grupi se ne mogu smatrati slobodom govora i mogu biti naročito opasne i štetne ukoliko dolaze od ličnosti iz političkog i javnog života. 

- Zato su izborne kampanje, između ostalog, dobar test koliko je svako spreman da pokaže zrelost i preuzme ličnu odgovornost za izgovorenu reč u javnom prostoru, naročito u ovako osetljivim aktuelnim okolnostima, pojačanih tenzija i brojnih kriza u svetu - rekla je ona.

Kako je istakla, argumentovana kritika je dobra i poželjna, a sučeljavanje mišljenja i dijalog doprinose postizanju konsenzusa o ključnim pitanjima važnim za naše društvo i sve građane i građanke.

 

Ostavite komentar