Vesti > Beograd

Deci sa ALERGIJAMA u vrtiću obezbediti ISHRANU: Poverenica kaže da je ukidanje - DISKRIMINACIJA

Brankica Janković smatra da je obezbeđivanje ishrane zakonska obaveza predškolskih ustanova

Izvor: K1info/Tanjug

10/05/2023 > 15:23

podeli vest:

Deci sa ALERGIJAMA u vrtiću obezbediti ISHRANU: Poverenica kaže da je ukidanje - DISKRIMINACIJA
Foto: Freepik.com


Grupa roditelja čija deca pohađaju Predškolsku ustanovu "Dečji dani", u čijem sastavu je 11 vrtića, pobunila se jer je odlučeno da od 8. maja mališani sa alergijama i drugim zdravstvenim problemima ne dobijaju adekvatne obroke i da tu hranu treba da obezbede roditelji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je takva odluka vrtića diskriminatorna.

- Obezbeđivanje ishrane, je zakonska obaveza predškolske ustanove, a prevaljivanje ove obaveze na teret roditelja može biti opravdan samo u izuzetnim slučajevima - navela je Janković.

Prema njenim rečima, rad predškolskih ustanova treba da bude organizovan tako da uvažava individualne potrebe deteta, uključujući specifičnosti i u vezi sa ishranom. 

- Sa aspekta antidiskriminacionih propisa neprihvatljivo je da se deci koja su pod posebnim režimom ishrane iz bilo kog razloga ne obezbeđuje hrana, koja je u skladu sa specifičnim zahtevima jer može doći do diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja. Prema navodima roditelja, takva odluka doneta je zbog nedostatka finansijskih sredstava i kadrova za pripremu i distribuciju hrane, što ne može biti opravdanje - kaže Janković i ukazuje da su finansijska sredstva uvek manje ili više limitirana, ali se mogu nadomestiti njihovom preraspodelom ili primenom principa solidarnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Poverenica ističe da su u praksi institucije postojali slični slučajevi koji su nakon donetih mišljenja i preporuka uspešno rešeni zbog čega je važno da se postignuti standardi i niovo ostvarenih prava ne umanjuju.

- Najbolji interes deteta važan je princip proklamovan Konvencijom o pravima deteta, koji treba da bude primenjen u svim aktivnostima koje se tiču dece - smatra ona.

Zbog svega neavedenog neophodan je veliki oprez prilikom donošenja svih odluka u vezi sa pravima dece, zbog čega poverenica Janković očekuje da se ova odluka preispita i uskladi sa antidiskriminacionim propisima.

 


 

 

Ostavite komentar