Vesti > Beograd

Poverenica: Izjava ŠAPIĆA o problemu Roma za OSUDU, gradonačelnik da se IZVINI

Ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi

Izvor: K1info/Tanjug

12/03/2023 > 11:45

podeli vest:

Poverenica: Izjava ŠAPIĆA o problemu Roma za OSUDU, gradonačelnik da se IZVINI
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja u Beogradu za osudu i da bi bilo važno da se gradonačelnik zbog toga izvini.

- Izjava je za osudu, neprimerena i duboko zabrinjavajuća jer otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju - smatra poverenica Janković. 

Ona kaže da ovakve izjave "dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni  narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani".

- Nesporno je da pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja jeste izuzetno kompleksno. Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje  osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera - saopštila je Janković.

Prema njenim rečima, "važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se zbog toga izvini".

Foto: TANJUG/ BEOINFO

 
Šta je rekao Šapić

Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić izjavio je da je rešenje problema nelegalnih romskih naselja pre svega da pokušamo da te ljude integrišemo u društvo kako bi živeli normalan život i na taj način povećali i svoju, ali i bezbednost sugrađana koji žive u njihovoj blizini.

- To je nemoguće ukoliko oni sami to ne žele - rekao je on, iznevši podatak da u Beogradu, prema poslednjoj evidenciji koja je nedavno rađena, postoji 165 nelegalnih i nehigijenskih romskih naselja u kojima živi blizu 30.000 ljudi.

- Reč je pre svega o nebezbednim naseljima za život njihovih stanovnika i to kako za njih, tako i za ljude u čijem se okruženju nalaze. Ovo je veliki problem. Bilo je ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali oni se ne zadržavaju dugo u njima. Počupaju stolariju i sanitarije, prodaju sve što može da se proda, prave probleme svojim komšijama i na kraju se ponovo vraćaju u svoja nehigijenska naselja - saopštio je Beoinfo.

 

 

Ostavite komentar