Vesti > Politika

Glas RAZUMA iz Evropskog parlamenta u SLUČAJU BANJSKA: Mnogi UPIRU PRSTOM u Vučića i Beograd, ali NEMA LOGIKE...

Govoreći o prošrenju EU, član EP je istakao da je prošlo 10 godina od poslednjeg proširenja, što je najduži period za EU bez novih članica

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 21:02

podeli vest:

Glas RAZUMA iz Evropskog parlamenta u SLUČAJU BANJSKA: Mnogi UPIRU PRSTOM u Vučića i Beograd, ali NEMA LOGIKE...
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu


Događaji na severu Kosova i Metohije iz maja i septembra uticali su na to kako se razume situacija, izjavio je danas poslanik Evropskog parlamenta i član slovenačke Narodne stranke Franc Bogovič i dodao da on smatra da Srbija nije bila umešana u događaje u Banjskoj 24. septembra. '

- Puno je onih koji upiru prstom na Vučića i Beograd, da je to bilo planirano, ali... Pričali smo sa (izaslanikom EU za proširenje i susedstvo Miroslavom) Lajčakom i drugima, nismo našli logike zašto bi se to sada desilo, jer su ovi događaji stavili Srbiju u lošiju poziciju od one u kojoj je bila - rekao je Bogovič za Tanjug.

On je istakao da je Lajčak ''sve stavio na dijalog''. '

- Kada sam sa njim razgovarao u okviru Evropskih narodnih partija, on je sve stavio na dijalog. Ja mislim da nema rešenja u politici i društvu bez dijaloga, tako da ću ja sve dati od sebe da učinim da se vratimo za sto i da se traže rešenja, a ne novi problemi - rekao je Bogovič i izrazio nadu da će se ''situacija smiriti'', napetosti smanjiti i da se krene ka dogovoru, ''jer je jedino to u diplomatiji važno''.

Govoreći o prošrenju EU, on je istakao da je prošlo 10 godina od poslednjeg proširenja, što je najduži period za EU bez novih članica. 

- Novo proširenje EU je zbog toga na agendi, ali i zbog geopolitičke situacije, koja se zbiva u regionu i svetu. Svima je jasno da, ako Zapadni Balkan bude u EU, a priča se i o Ukrajini i Moldaviji, da će to biti mnogo bolje za ceo evropski kontinent - rekao je Bogovič.

Istakao je da je ideja procesa postepenog proširenja, odnosno to da se otvara pristup dodatnim fondovima nakon zatvaranja pojedinih klastera, veoma dobra. '

- Ja uvek kažem, kada uporediš IPA fond sa kohezionim fondovima, to je odnos deset prema jedan. Ima velikih stvari u energetici, prirodnoj okolini, vodi, kanalizaciji, gde je potreban veliki novac. I bilo bi jako značajno da se region suštinski na terenu pripremi za proširenje - rekao je on.

Bogovič je ocenio da se, s jedne strane govori o ''Evropi s više brzina'', dok u zemljama Zapadnog Balkana opada entuzijazam kada je reč o evrointegracijama. '

- Uvek se priča o tome da li je EU spremna za proširenje, sada imamo i ovaj papir koji su pisali stručnjaci iz Nemačke i Francuske... Opet se priča o Evropi s više brzina, dok s druge strane u Srbiji i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidi se manje entuzijazma nego pre. Zato je potrebno da se uradi nešto da se pokrene ova priča, jer je ona za ljude sa tog područja puno znači, to je pravi smer razvoja - zaključio je Bogovič.

Ostavite komentar