Vesti > Politika

Zapadni BALKAN u globalnom (NE)REDU: Hoće li ikad biti REŠENJA za južnu SRPSKU pokrajinu?

Kristofer Hil je istakao da je Kosmet vrlo teško pitanje, ali da mora doći do deeskalacije

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 17:47

podeli vest:

Zapadni BALKAN u globalnom (NE)REDU: Hoće li ikad biti REŠENJA za južnu SRPSKU pokrajinu?
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas da mnogi govore Srbiji da je pitanje Kosmeta gotovo i da se okrene budućnosti, ali on smatra da je mnogo komplikovanije od toga.

- Moramo da ohrabrimo obe strane (Beograd i Prištinu) da saslušaju jedna drugu. Važno je shvatiti i pozicije iz kojih druga strana dolazi, a mislim da toga nije bilo dovoljno ovde - smatra Hil.

On je to izjavio na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu" koji je održan u okviru drugog dana Beogradske bezbednosne konferencije (BSC) koja se održava od 11. do 13. oktobra pod nazivom "Rekonstrukcija globalnog (ne)reda". Hil je dodao da je Kosovo vrlo teško pitanje, ali da mora doći do deeskalacije.

- Moramo da shvatimo šta se dogodilo 24. septembra i da nađemo odgovorne. I ako to uradimo, možemo sprečiti da se tako nešto ne ponovi - rekao je Hil i dodao da mora doći do deeskalacije.

On smatra da je ZSO za Srbe na severu Kosmeta u zamenu za veću internacionalizaciju Kosmeta dobro rešenje za obe strane. Hil posebno podvlači značaj saradnje SAD i EU u podršci zemljama zapadnog Balkana na evropskom putu.

- Mislim da je važno da EU i SAD pokušaju da zajedno dođu do rešenja kako možemo da podržimo Balkan da završe tamo i gde geografski pripadaju, u centru Evrope -  rekao je Hil.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Ambasador Kristofer Hil

Specijalni izaslanik nemačke Savezne Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da situacija u regionu nije loša kao što je nekad bila, iako reforme stoje u mestu.

- Region Balkana ide ka "Majci Evropi", ali nastavlja da gleda i u drugim smerovima - rekao je Saracin.

On smatra da danas u Evropi postoji nova gvozdena zavesa, koja ide duž fronta u Ukrajini, a za Rusiju i Kinu smatra da su najveće pretnje Evropi.

Kako je Saracin naveo, Rusija koristi rat u Ukrajini kako bi podelila srpsko društvo i udaljila ga od Evrope.

Ostavite komentar