Vesti > Politika

TEŠKA godina za Zapadni Balkan, naročito za KOSMET: Stigla OCENA iz NATO o činjenici da Kfor NE RADI svoj posao

Spremni smo da izvršimo dalje promene u stavu Kfora po potrebi. Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju na KIM, kazao je Džoana

Izvor: K1info/Tanjug

07/10/2023 > 21:03

podeli vest:

TEŠKA godina za Zapadni Balkan, naročito za KOSMET: Stigla OCENA iz NATO o činjenici da Kfor NE RADI svoj posao
Foto: Tanjung/ AP Photo/Marjan Vucetic


Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana izjavio je danas da je ova godina bila teška za region Zapadnog Balkana, a posebno na području KiM, gde je u maju povređeno 93 vojnika misije Kfora, gde je nedavno došlo do povećanog nasilja, kada je ubijen jedan pripadnik tzv. kosovske policije i, kako je naveo, još nekoliko napadača.

- Bila je teška godina za region, a posebno Kosovo koje nastavlja da doživljava pojačane tenzije. U maju su 93 vojnika Kfora povređena, neki ozbiljno, tokom protesta na severu Kosova. Zatim, prošlog meseca došlo je do napada na patrolu kosovske policije, pri čemu je jedan policajac poginuo, a dvojica su ranjena. Naknadni sukob u jednom manastiru doveo je do pogibije nekoliko napadača. Ovo nasilje mora prestati - rekao je Džoana prilikom svog obraćanja na konferenciji ''To be secure'' u Budvi.

On je podsetio da je NATO, kao odgovor na povećane tenzije, rasporedio stotine dodatnih vojnika na Kosovo.

- Samo prošle nedelje, Ujedinjeno Kraljevstvo je rasporedilo dodatnih 600 vojnika, a mi smo spremni da izvršimo dalje promene u stavu Kfora po potrebi. Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju i mi smo spremni da reagujemo - rekao je Džoana, i dodao da su za uspeh misije Kfora ključni neutralnost i nepristrasnost.

On je rekao da je komandant NATO trupa na KiM u stalnom kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući tzv. kosovske bezbednosne organizacije i načelnika srpskih snaga.

Ponovio je da će Kfor preduzeti sve neophodne radnje kako bi ispunio misiju prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno održanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM.

- NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Nerešena pitanja mogu se rešiti samo političkim dogovorom. Ovo zahteva dobru veru, strpljenje, upornost i kompromis. Vreme je za deeskalaciju - rekao je on.

Govoreći o situaciji u BiH, Džoana je rekao da ''separatistička retorika i akcije izazivaju ozbiljnu zabrinutost''.

- NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njihove evroatlantske reformske napore. Kao što podržavamo evropske i evroatlantske integracije celog Zapadnog Balkana - rekao je Džoana i dodao da podržavaju operaciju koju vodi EU u okviru dogovora Berlin plus i obnavljanje mandata EUFOR-a.

 


 

Ostavite komentar