Vesti > Politika

Vučić za Sky News: ALBANSKIH POLICAJACA ne bi bilo na severu KiM da se poštovao BRISELSKI SPORAZUM

Predsednik Srbije je napomenio da nikad ne bi bilo albanskih policajaca na severu KiM da se Briselski sporazum poštovao u potpunosti

Izvor: K1info/Tanjug

07/10/2023 > 13:23

podeli vest:

Vučić za Sky News: ALBANSKIH POLICAJACA ne bi bilo na severu KiM da se poštovao BRISELSKI SPORAZUM
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd u pregovorima sa Prištinom, pod pokriviteljstvom Evropske unije uvek bio konstruktivan i prihvatao sve predloge Brisela dok druga strana to nije činila.

- Druga strana nije želela da uradi bilo šta u vezi sa Zajednicom srpskih opština, koja je bila potpisana pre 10 godina, i nisu hteli da se pomere od toga. Uvek su samo tražili priznanje i ništa više od toga. Nisu hteli da ispune u vezi sa ZSO - rekao je Vučić u intervjuu za Sky News. 

On je naglasio da nikad ne bi bilo albanskih policajaca na severu KiM da se Briselski sporazum poštovao u potpunosti i da bi tamo trebalo da budu Srbi u uniformi Kosovske policije, prema članu 9. Briselskog sporazuma.

Vučić je saopštio da je pre godinu dana srpska vojska imala 14.000 vojnika u blizini administrativne linije sa KiM, a da je trenutno tamo oko 4.400 vojnika što je redovan broj.

Takođe je rekao da je došlo do pokretanja više jedinica ka administrativnoj liniji, ali bez izdavanja  naredbe o podizanju borbene gotovosti, jer je to praksa koju je vojska sprovela zbog teške situacije na KiM, i da to rade sve vojske na svetu.

Foto: Tanjug/AP

 

- Nije nam bila namera da napadnemo bilo koga, i nismo - naglasio je Vučić uz napomenu da je uvek lakše optužiti Beograd.

Upitan o tvrdnjama Prištine, da je navodno Beograd isplanirao dešavanja u Banjskoj krajem septembra, Vučić je odgovorio da je uvek lakše optužiti Beograd.

Govoreći o grupi Srba koja se u Banjskoj sukobila sa takozvanom kosovskom policijom, Vučić je rekao da to nikome nije trebalo i  da su ti ljudi uglavnom proterani sa svojih pragova i da ih nikako ne bi trebalo zvati teroristima.

Vučić je naglasio da osuđuje ubistvo tzv. kosovskog policajca, nezavisno od toga šta radi ili šta se dešava na severu KiM,ali je podsetio i da su tri Srbina ubijena u ovom sukobu.

On je saopštio i da ne želi ništa da opravdava i ukazao na ranije incidente na KiM, koji nisu istraženi i za koje niko nije odgovarao, i u kojima su Srbi bili žrtve,uključujući i decu, kao mogući uzrok ovih dešavanja.

On je govorio i navodima Prištine da je oružje korišćeno u ovom incidentu proizvedeno u Srbiji i saopštio i da pripadnici takozvane kosovske policije koriste oružje proizvedeno u Srbiji, ali da im ga Srbija nije prodala.

- Oni momci koji su jurili Srbe i koji su iz kosovske policije, nosili su AK proizveden ovde u Kragujevcu - saopštio je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Srpski predsednik je naveo da je lako pronaći oružje i to ne samo na crnom tržištu.

Govoreći o Milanu Radoičiću on je naveo da je on bio potpredsednik Srpske liste i da ga organi u Srbiji terete za više krivičnih dela, ali da nikakvo izručenje Prištini nije moguće jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo kao državu.

- Bilo je hiljade ozbiljnih krivičnih dela i iako smo članica UN-a, oni nisu nikog izručili Beogradu - naglasio je Vučić.
 

Ostavite komentar