Vesti > Politika

Stiglo POJAČANJE za KFOR: Još 200 BRITANSKIH vojnika od DANAS na Kosovu i Metohiji

Ovo raspoređivanje je razborit korak da budemo sigurni da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a, saopštio je NATO

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2023 > 19:44

podeli vest:

Stiglo POJAČANJE za KFOR: Još 200 BRITANSKIH vojnika od DANAS na Kosovu i Metohiji
Foto: Tanjug/AP


Prvi kontingent od dve stotine britanskih vojnika stigao je danas na KiM, kako bi pojačao mirovnu misiju NATO snaga na Kosovu, odnosno snage Kfora, saopšteno je iz Alijanse.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružili su se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na KiM, nakon što je ranije ove sedmice rumunska vlada saopštila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže snage Kfora, navodi se u saopštenju.

''Ovo raspoređivanje je razborit korak da budemo sigurni da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtevu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Severnoatlantskom savetu'', stoji u saopštenju NATO-a.

Dodaje se da je do raspoređivanja dodatnih snaga došlo posle događaja na KiM 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

NATO vodi mirovnu misiju na Kosovu od 1999. godine u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Snage Kfora trenutno se sastoje od preko 4.500 vojnika iz 27 saveznica NATO-a i partnera.

 

Ostavite komentar