Vesti > Politika

Nisam sa predstavnicima Prištine razgovarao u Granadi, niti oni HOĆE da RAZGOVARAJU

Imali smo ne lake razgovore. Razgovarali smo kao delegacija sa oko 25 svetskih lidera, kazao je Vučić

Izvor: K1info

05/10/2023 > 16:47 >> 17:17

podeli vest:

Nisam sa predstavnicima Prištine razgovarao u Granadi, niti oni HOĆE da RAZGOVARAJU
Foto: Tanjug/POOL PEUE


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi, na koji je pozvano 47 šefova država i vlada, kao i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

- Imali smo ne lake razgovore. Razgovarali smo kao delegacija sa oko 25 svetskih lidera. Učestvovali smo i na energetskom panelu - naveo je predsednik Vučić i dodao da je imao i mnogobrojne bilateralne suserte.

- Razgovarali smo o situaciji u regionu, ali i na Kosovu i Metohiji - dodao je.

Predsednik je najavio razgovore sa Boreljom i sa Emanuelom Makronom.

- Sa Makronom na posebnom, izdvojenom mestu, imam bilateralu. Očekujem i bilateralu sa Micotakisom - istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas u Granadi sa predstavnicima Prištine nije ni razgovarao, kao i da oni ni ne žele da razgovaraju.

 

- Da li je bilo napretka? Nisam sa Prišitnom ni razgovarao niti oni hoće da razgovaraju, tako da ne znam o kakvom napretku govorite - odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li je danas bilo nekog napretka.

Istakao je da je pokušao da objasni evropskim predstavnicima poziciju Srbije, da je to njegov posao i da će to nastaviti da radi.

 

- Nije uvek lako, niti prijatno. Videite kako su neki od vaših prijatelja uplašeni zbog pritiska sa kojima se suočavaju, ali šta da radim, morate svom snagom da se  borite za svoju zemlju i nadam se da ćemo uspeti, ali ne obećavam ništa - rekao je Vučić.

Dvostruki standardi i aršini se primenjuju kad je reč o Srbiji 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Granadi, povodom najave predsednice tzv. Kosova Vljose Osmani da će se založiti na samitu da se našoj zemlji uvedu sankcije, da je reč o dvostrukim standardima i licemerju, jer se upravo razara teritorijalni integritet Srbije koja je priznata u UN.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Osmani, koja je po dolasku u Granadu Srbiju nazvala agresorom i da će se založiti da se našoj zemlji uvedu sankcije, kao i da prokomentariše to što je nemački ambasador u Prištini rekao da je ono što se dogodilo 24. septembra napad na teritorijalni integritet tz. Kosova.

- Ovo drugo mi je interesantnije, da su bilo šta drugo smislili... Ali, kada kažu napadate teritorijalni integritet nečiji ko nije deo UN, a razarate teritorijalni integritet zemlje koja je priznata Poveljom UN i sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 - to je licemerno. Da je neko važan, rekao bih - još je licemernije da govorite o agresoru, koji u stvari ne uspeva čak ni da zaštiti svoju zemlju ni njene granice koje su proklamovane Poveljom i Rezolucijom UN - naglasio je Vučić.

Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav

 

Tako da to vam govori o dvostrukim standardima i dvostrukim aršinima koji se primenjuju prema Srbiji, ali na to smo već navikli, to nije od juče, istakao je predsednik Srbije.

Poručio je da je naše da razgoramo sa svima i da se trudimo da objasnimo poziciju naše zemlje, što ćemo i nastaviti da radimo.

Za razliku od njih mi se ne trudimo da li će nešto loše da se dogodi Prištini ili nekom drugom i nikada se nismo zalagali za sankcije, već da Srbi imaju normalan  život na KiM, kao i da imamo što više stranih investicija, istakao je Vučić.

- Šta, imaću manje političkih susreta? To su priče za malu decu, očigledno da postoji neki veći problem ili da se to čini za nečije tuđe interese - dodao je Vučić.

Na pitanje da li je neko od zvaničnika pominjao mere protiv Beograda predsednik je kazao:

- Razgovarao sam sa svima o svim temama, kao što znate nikada ništa nisam krio od našeg naroda - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je sutra važna sednica Evropskog saveta pa ćemo videti kako će biti.

- Moći ću da vam dam više zaključaka večeras kada završim sastanak sa predsednikom Makronom i još nekim evropskim liderima, uklučujući i Borelja - rekao je Vučić.

 

Ostavite komentar