Vesti > Politika

Borelj kaže da dijalog nema ALTERNATIVU: ZABRINJAVA ga gomilanje srpske vojske kod ADMINISTRATIVNE linije sa KIM

Šef evropske diplomatije je istakao da se očekuje da počinioci događaja u Banjskoj ne ostanu nekažnjeni

Izvor: K1info/Tanjug

30/09/2023 > 17:14

podeli vest:

Borelj kaže da dijalog nema ALTERNATIVU: ZABRINJAVA ga gomilanje srpske vojske kod ADMINISTRATIVNE linije sa KIM
Foto: Tanjug/AP


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je Evropska unija veoma zabrinuta zbog, kako je rekao, gomilanja srpske vojske na administrativnoj liniji.

- Razgovaramo sa partnerima i saveznicima o aktuelnoj situaciji na severu Kosova koja prvenstveno zahteva deeskalaciju i stabilizaciju bezbednosne situacije. Takođe smo, u bliskom i redovnom kontaktu sa SAD o tom pitanju - rekao je Borelj novinarima u Odesi.

On je ocenio da je prošlonedeljna zaplena oružja u Banjskoj i opreme veoma ozbiljna stvar.

- U isto vreme, gomilanje srpske vojske na administrativnoj liniji je veoma zabrinjavajuće i neophodno je da ono odmah prestane. Na evropskom kontinentu nema mesta za gomilanje oružja i bezbedosnih snaga. Snage treba odmah da se povuku - kazao je Borelj.

Šef evropske diplomatije je istakao da se očekuje da počinioci događaja u Banjskoj ne ostanu nekažnjeni dodajući da se oni "moraju suočiti sa pravdom".

- Moramo se vratiti na situaciju u kojoj strane razgovaraju i da se vratimo dijalogu uz posredovanje EU koji je jedina platforma za normalizaciju odnosa (Beograda i Prištine) - zaključio je Borelj.

 

Ostavite komentar