Vesti > Politika

Blinken o razgovaru sa Vučićem: Hitno da se smire TENZIJE sa KOSOVOM

Miler je dodao da je Blinken razgovarao o važnosti preduzimanja hitnih koraka za smanjenje napetosti sa Kosovom posle nasilja

Izvor: K1info/Tanjug

29/09/2023 > 23:00

podeli vest:

Blinken o razgovaru sa Vučićem: Hitno da se smire TENZIJE sa KOSOVOM
Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik


Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao važnost deeskalacije napetosti sa Prištinom, nakon nedavnih scena nasilja i smrti pripadnika tzv. kosovske policije.

- Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem kako bih istakao potrebu za hitnom deeskalacijom napetosti sa Kosovom i pozivanje na odgovornost onih koji su činili nedavne nasilne napade. Takođe sam naglasio važnost potpune implementacije obaveza u okviru dijaloga koji vodi EU - napisao je Blinken na svom nalogu na mreži X.

 

 

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je preneo da je Blinken, u razgovoru sa Vučićem rekao da incidenti poput onog u selu Banjska predstavljaju neprihvatljive izazove za mirovne snage Kfora i međunarodnu zajednicu. 

Miler je, na pres konferenciji, dodao da je Blinken razgovarao o "važnosti preduzimanja hitnih koraka za smanjenje napetosti sa Kosovom posle nasilja 24. septembra i ubistva narednika kosovske policije". 

Prema rečima portparola, američki državni sekretar je podvukao da odgovorni za napade treba da odgovaraju i pozdravio pojačano prisustvo Kfora i odluku NATO-a da odobri slanje dodatnih snaga na Kosovo, preneo je Glas Amerike na albanskom jeziku. 
 

Ostavite komentar