Vesti > Politika

Dačić objavio ko su dva nova AMBASADORA Srbije u Alžiru i Finskoj

Našu zemlju će uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata - Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj

Izvor: K1info/Tanjug

17/09/2023 > 11:16

podeli vest:

Dačić objavio ko su dva nova AMBASADORA Srbije u Alžiru i Finskoj
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija dobila još dva ambasadora, nakon što su im njihove buduće države službovanja odobrile agremane i predsednik Aleksandar Vučić potpisao njihove ukaze o postavljenju. 

- Našu zemlju će uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata - Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj - rekao je Dačić.

Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 
Tokom karijere službovala je u ambasadama Republike Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova. 

U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u Kabinetu ministra. 

Rukovodi Odeljenjem za saradnju sa državnim organima i međunarodnim organizacijama. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik. 

Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok. 

Službovao je u ambasadama u Londonu, Nikoziji i Pekingu, a od 2017. do 2021. godine bio je ambasador Republike Srbije u Alžiru. Janković na dužnost ambasadora Republike Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju. Autor je knjige „Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način“. Govori engleski i francuski jezik.

Ostavite komentar