Vesti > Politika

Dačić OČEKIVAO praznu priču u BRISELU: Još jednom se JASNO videlo da je KURTI GLAVNA PRETNJA miru i STABILNOSTI

Dačić je rekao da Kurtijev koncept nije da se dođe do bilo kakvih dogovora i kompromisa

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 17:43

podeli vest:

Dačić OČEKIVAO praznu priču u BRISELU: Još jednom se JASNO videlo da je KURTI GLAVNA PRETNJA miru i STABILNOSTI
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom neuspešnih pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je to bilo očekivano i da Srbija već mesecima unazad upozorava međunarodnu zajednicu da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti u regionu što se, kako je rekao, još jednom pokazalo.

Dačić je za Tanjug rekao da Kurtijev koncept nije da se dođe do bilo kakvih dogovora i kompromisa već da silom, po bilo koju cenu, ostvari svoje ekstremističke ciljeve, a to je da, bez obzira na to što su ovi pregovori, ili bi bar tako trebalo da bude, statusno neutralni, zaokruži proces onoga što je nekada bila jednostrano proglašena nezavisnost.

- I on to radi na silu. Njegovi ljudi su još pre 20 godina govorili da neće njima ni SAD ni EU da donese nezavisnost već da oni moraju da se late oružja. I oni to danas rade. Vidite da on ne želi da razgovara o bilo čemu drugome, osim o tom putu ka nezavisnosti - rekao je Dačić.

Naveo je i da Kurti ne poštuje ni ono što je potpisano u prošlosti, pa ni institucije kakva je EU, pa ni bilateralno neke zemlje koje se barem trude da zadrže balansiran stav.

- Čak je i Gabrijel Eskobar juče rekao da on nije dobio uveravanja od Kurija da će prihvatiti ove predloge EU. I to smo upravo videli kako je predsednik rekao da Kurti nije prihvatio predlog EU za izlazak iz krize - rekao je Dačić.

 

Ostavite komentar