Vesti > Politika

Rama: Nisam išao u Atinu da ne bih UZNEMIRAVAO svoje KOLEGE na samitu

Albanski premijer je ocenio da je ono što spaja lidere u regionu ''veće od onog što ih razdvaja''

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 17:38

podeli vest:

Rama: Nisam išao u Atinu da ne bih UZNEMIRAVAO svoje KOLEGE na samitu
Foto: Tanjug/AP


Nisam želeo da uznemiravam domaćina i njegove goste tako što ću povećati buku, pre nego što moji prijatelji okupljeni u Atini završe svoje poslove, izjavio je danas albanski premijer Edi Rama, komentarišući zašto nije prisustvovao samitu u Atini.

''Srećan sam što je (grčki premijer) Kirijakos (Micotakis) preuzeo inicijativu da razgovara sa relevantnim liderima o budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije. Regionu je potrebno da Grčka više bude uključena u naš zajednički put. Uvek sam mu govorio da iskreno verujem da Grčka ima prirodnu ulogu na Balkanu, s obzirom na njen profil i iskustvo u EU'', napisao je Rama na svom nalogu na platformi Iks (Twitter).

On je istakao da su za njega razgovor, komunikacija, rasprava sa prijateljima, saveznicima, partnerima i komšijama ''suština međunarodne politike'', kao i podrazumevajući pokušaj da se ''stavite u kožu onog drugog''.

''Albanija će u oktobru predsedavati ovogodišnjim Samitom Berlinskog procesa u Tirani. Moj dragi prijatelj i veoma uvaženi kolega u Atini je naravno pozvan da učestvuje i nikada nisam mogao da zamislim da umesto njega pozovem grčkog predsednika, za koga takođe imam najveće poštovanje'', napisao je Rama.

Albanski premijer je ocenio da je ono što spaja lidere u regionu ''veće od onog što ih razdvaja'', kao i da se previše velikih stvari u svetu dešava ''da bismo postali taoci plemenske unutrašnje politike''.


 

Ostavite komentar