Vesti > Politika

Petković Hovenijeru: Znamo gde su GRANICE na KiM, one su u SKLADU sa POVELJOM UN

Petković je naglasio da je Srpska lista izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada

Izvor: K1info/Tanjug

01/08/2023 > 22:02

podeli vest:

Petković Hovenijeru: Znamo gde su GRANICE na KiM, one su u SKLADU sa POVELJOM UN
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je večeras ambasadoru SAD u Prištini Džefriju Hovenijeru da Srbija dobro zna gde su granice na KiM i da su to granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. 

Petković je, nakon što je Hovenijer rekao da je tzv. Kosovo za SAD "suverena, nezavisna i demokratska država" i da je njegova granica severno od Kosovske Mitrovice, a da je Srpska lista opoziciona stranka na Kosovu.

On je naglasio da je Srpska lista izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada.

- Znamo mi dobro ambasadore SAD gde su granice na KiM, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koja brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada! - naveo je Petković na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter. 

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

 

Hovenijer je prethodno, govoreći o sastanku predstavnika Srpske liste sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, rekao da SAD očekuju da Srpska lista učestvuje na izborima na KiM, a Srpsku listu nazvao "opozicionom političkom partijom na Kosovu". 

- Ne bi trebalo da se postavlja pitanje ili sugestija o stavu SAD da je Kosovo, samo po sebi, nezavisna država. A to uključuje i sever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao, znamo tačno gde je granica. To je severno od Mitrovice. Želimo da Lista Srbija igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu - rekao je Hovenijer. 
 

Ostavite komentar