Vesti > Politika

PETKOVIĆ U KINI upoznao visoke ZVANIČNIKE sa situacijom na KOSMETU: Priština IZBEGAVA OBAVEZE iz dijaloga

Po pitanju KiM čvrsto podržavamo stavove Srbije na osnovu Rezolucije SB UN 1244 kako bi se našlo mirno rešenje, kazao je kineski zvaničnik

Izvor: K1info/Tanjug

31/07/2023 > 18:02

podeli vest:

PETKOVIĆ U KINI upoznao visoke ZVANIČNIKE sa situacijom na KOSMETU: Priština IZBEGAVA OBAVEZE iz dijaloga
Foto: Tanjug/SNS


Član predsedništva SNS Petar Petković nastavio je danas zvanučnu posetu Kini sastankom sa ministrom Međunarodnog odeljenja CK KP Kine Liu Điančaom, koga je upoznao sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji, istakavši da se Srbi na KiM nalaze u nikad težoj situaciji koja je prouzrokovana jednostranim potezima Prištine. 

- Srbija ne želi nikakve sukobe, što ne može da se kaže za Prištinu koja uporno pokušava da generiše krizu, kako bi izbegla svoje obaveze iz dijaloga. Podsetiću da ZSO nije formirana duže od 10 godina, a bez ZSO srpski narod nije u mogućnosti da opstane na KiM. Srbi se svakog dana suočavaju sa etnički motivisanim napadima. Beograd će učiniti sve da sačuva mir, ali neće dozvoliti progon i etničko čišćenje srpskog naroda. Rešenje je jedino moguće pronaći u okviru dijaloga, u kome EU ima veliku odgovornost posrednik, ali i garantor potpisanih briselskih sporazuma - naglasio je Petković, navodi se u njegovom saopštenju.

Foto: Tanjug/SNS

 

Na početku razgovora sagovornici su se složili da dve prijateljske zemlje iz godine u godinu imaju plodotvornu i uspešnu saradnju, kojoj naročiti pečat daju prijateljski odnosi dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Posebno je istaknut značaj sveukupnog strateškog partnerstva SNS i KPK koje se ostvaruje na zadovoljstvo obe strane.

Naglašena je važnost boravka delegacije SNS  Kini, kojoj je KPK otvorila vrata, upoznajući se sa sistemom rada i organizacionog delovanja širom Kine. 

Član Predsedništva SNS Petar Petković je izrazio zadovoljstvo ovom posetom istakavši da je za poštovanje činjenica da je Kina, pod mudrim vođstvom Si Đinpinga uspela da ujedini naciju u borbi protiv siromaštva i krene putem ubrzanog ekonomskog razvoja koji Kinu svrstava u najmoćnije države na svetu. 

Liu Điančao je zahvalio na iznetim prijateljskim ocenama i prenetim pozdravima, istakavši da kineski narod veruje u naše čelično prijateljstvo. 

- Po pitanju KiM čvrsto podržavamo pravedne stavove Srbije na osnovu Rezolucije SB UN 1244 kako bi se našlo mirno rešenje. Podržavamo napore Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Kinezi gaje veliko poštovanje i divljenje za duh hrabrog srpskog naroda još od Drugog svetskog rata godine pa do danas. Mi uvažavamo vašu hrabrost, jer se ne bojite ni izazova ni teškoća - dodao je kineski zvaničnik.

Na kraju razgovora Liu Điančao je zahvalio srpskom narodu na poštovanju suštinskih interesa Kine po pitanju Tajvana, naglasivši da je podrška koju dajemo jedni drugima uzajamna.

Pri tome gospodin  Điančao je podsetio da je za vreme kovid krize predsednik Vučić dočekao kinesku pomoć na aerodromu i poljubio kinesku zastavu, što je jako dirnulo kineski narod.

 

Ostavite komentar