Vesti > Politika

PROFESOR iz Istočnog Sarajeva "SPUSTIO" GUTEREŠU: Onaj ko mu je pisao ODGOVOR morao je da PROČITA Dejtonski sporazum

UN nisu potpisnik sporazuma ni član PIK, koji je relevantno telo za imenovanje visokog predstavnika u BiH

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 09:42

podeli vest:

PROFESOR iz Istočnog Sarajeva "SPUSTIO" GUTEREŠU: Onaj ko mu je pisao ODGOVOR morao je da PROČITA Dejtonski sporazum
Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer


Odogovor generalnog sekretara UN Antonia Gutereša da Ujedinjene nacije nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma, niti su član PIK koji je jedino relevantno telo za imenovanje visokog predstavnika u BiH je nizak udarac i ko god da ga je pisao morao je da pročita Dejtonski sporazum Aneks 10 član 1 stav 2, smatra Radomir Lukić profesor Ustavnog prava Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Lukić napominje da Aneks 10 član 1 stav 2 jasno kaže da će visoki predstavnik biti imenovan u skladu sa relevantnom rezolucijom Saveta Bezbednosti UN.

- Apsurdno je i nerazumno to što piše Gutereša, jer se baca 20-ogodišnja praksa Saveta bezbednosti da imenuje visoke predstavnike i to svedoči o tome da jeste nadležnost Saveta bezbednosti - rekao je Lukić

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odgovorio je srpskom članu Predsedništva Željki Cvijanović na njen zahtev da joj se dostavi zvanična odluka Saveta bezbednosti o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH.

Odgovor Gutereša je umesto Cvijanovićevoj prvo dostavljen federalnim medijima, a u njemu se navodi, između ostalog, da Ujedinjene nacije nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma ni član PIK koji je, kako kažu, relevantno telo za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

Cvijanović je najavila novo pismo Guterešu s obzirom na to da je utvrđeno da u bazi podataka SB UN postoje rezolucije o potvrđivanju izbora za sve prethodne visoke predstavnike u BiH, osim za Šmita.

Ostavite komentar