Vesti > Svet

Pod čijim su to uticajem Ujedinjene nacije?

Ruski šef diplomatije smatra da UN odugovlače sa rešavanjem prehrambene krize i da su pod nečijim uticajem

Autor: Tanjug

24/06/2022 > 10:23

podeli vest:

Pod čijim su to uticajem Ujedinjene nacije?
Foto: Pixabay.com


Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih Ujedinjenim nacijama, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije, Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje. - Ne isključujem da je i Sekretarijat Ujedinjenih nacija pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja ovom organizacijom - kazao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je dodao da ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju, preneo je Sputnjik. - Generalni sekretar UN svojim delovanjem produžava prehrambenu krizu, ne daje mogućnost da se brzo pošalje žito u ta područja. To je za žaljenje - istakao je Lavrov i podsetio da su predstavnici UN prethodno posetili Rusiju kako bi razgovarali o ovoj temi.

Osim toga, u Moskvi je boravio i sam generalni sekretar UN Antonio Gutereš. - Predsednik Rusije (Vladimir) Putin mu je detaljno objasnio da postoji osnovni način, bez ikakvih pregovora, memoranduma - put kroz Belorusiju. Za to je potrebno samo da se obezbedi sva logistika i finansijski lanci. Postoje i druge, skuplje trase isporuke hrane preko Rumunije i Poljske - rekao je ruski šef diplomatije.

Za blokadu ukrajinskih luka Lavrov je optužio Kijev i podsetio je da Oružane snage Rusije od marta otvaraju bezbedne koridore od miniranih teritorijalnih voda Ukrajine do Bosfora. - Spremni smo da sarađujemo sa Turcima. Ali za to Ukrajinci moraju da očiste luku. Oni to ne žele da urade - rekao je Lavrov.

- Gutereš istovremeno pokušava da reši pitanja izvoza žita iz ukrajinskih luka ne vodeći računa o koridorima koje svakodnevno otvaramo. On želi da se prvo dogovori oko ukrajinskog žita, pa onda oko ruskog - zaključio je Lavrov.

Ostavite komentar