Vesti > Svet

Naš SVET JE U OPASNOSTI... Hajde da RADIMO KAO JEDAN, rekao Gutereš na otvaranju Generalne debate skupštine UN

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena...

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2022 > 16:54

podeli vest:

Naš SVET JE U OPASNOSTI... Hajde da RADIMO KAO JEDAN, rekao Gutereš na otvaranju Generalne debate skupštine UN
Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer


Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svetskim liderima da su države "zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti" i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovečanstva i sudbini planete.

- Naš je svet u opasnosti i paralizovan - rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

- Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije - pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu. 

On je upozorio na ono što je nazvao "šumom crvenih zastava" oko novih tehnologija uprkos obećavajućim napretcima u lečenju bolesti i povezivanju ljudi.

Gutereš je rekao da su platforme društvenih medija zasnovane na modelu koji monetizuje bes i negativnost.

Veštačka inteligencija, kako je kazao, kompromituje integritet informacionih sistema, medija i zapravo, samu demokratiju.

- Svetu nedostaje čak i početak 'globalne arhitekture' da se izbori sa talasima izazvanim ovim novim tehnologijama zbog 'geopolitičkih tenzija' -  naglasio je Gutereš.

On je pozvao bogate zemlje da oporezuju dodatne profite kompanija za fosilna goriva i da taj novac koriste za pomoć zemljama pogođenim klimatskom krizom i ljudima koji se bore sa porastom cena hrane i energije, preneo je Rojters.

Aleksandar Vučić razgovarao sa mnogim stranim zvaničnicima u sedištu UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sa delegacijom Srbije u sedištu UN u Njujorku, gde prisustvuje otvaranju Generalne debate svetskih lidera.

Vučić je sedištu UN zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ambasadorom Srbije u SAD Markom Ðurićem, kao i ambasadorom Misije Srbije pri UN Nemanjom Stevanovićem.

Vučić je pred otvaranje debate već imao neformalne susrete sa stranim zvaničnicima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

- Kratak pozdrav prilikom susreta sa prijateljem Edijem Ramom na marginama otvaranja UNGA77 i prilika da razmenimo prve utiske sa ovog važnog događaja, ali i da napravimo planove o zajedničkim nastupima na sastancima tokom Generalne skupštine UN - naveo je Vučić na instagramu.

Vučić je poručio da je Otvoreni Balkan budućnost našeg regiona.

 

 

Predsednik Srbije susreo se i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Za nas je od izuzetnog značaja da danas budemo u Njujorku, ne samo zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno na Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica - objavio je Vučić na intagramu.

 

 

Vučić se susreo i sa predsednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sančezom.

- Uvek srdačan susret sa prijateljem Sančezom na otvaranju UNGA77 uz brzu razmenu mišljenja o najvažnijim pitanjima ovog zasedanja. Zahvalio sam mu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije - naveo je Vučić.

 

 

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Vlade Kraljevine Norveške Jonasom Garom Storeom.

- Na otvaranju Generalne debate nakratko sam razgovarao sa premijerom Norveške o aktuelnim svetskim temama i tačkama zasedanja. Zahvalio sam na podršci definisanju buduće energetske strategije Srbije i očekujem skori bilateralni susret - objavio je Vučić na instagramu.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Anastasijadesom.

Vučić je održao sastanak sa Anastasijadesom nakon otvaranja Generalne debate svetskih lidera u sedištu UN.

- Srdačan susret sa velikim prijateljem Srbije, predsednikom Kipra Anastasijadesom na marginama otvaranja #UNGA77 i prilika da razmenimo prve utiske sa ovog važnog događaja. Još jednom sam zahvalio predsedniku Anastasijadesu na čvrstoj, doslednoj i snažnoj podršci u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i našem EU putu - napisao je Vučić na instagramu nakon susreta sa Anastasijadesom na otvaranju Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

 

 

Predsednik Vučić učestvuje na Generalnoj skupštini UN do 23. septembra, a sutra će se obratiti na debati svetskih lidera.

 

 

 

Ostavite komentar