Vesti > Politika

Hil na proslavi Dana nezavisnosti: SAD i Srbija mogu ZAJEDNO napred uz POŠTOVANJE i RAZUMEVANJE

Hil je priredio prijem u ambasadi SAD u Beogradu povodom 4. jula Dana nezavisnosti

Izvor: K1info/Tanjug

29/06/2023 > 22:04

podeli vest:

Hil na proslavi Dana nezavisnosti: SAD i Srbija mogu ZAJEDNO napred uz POŠTOVANJE i RAZUMEVANJE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


 Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, izjavio je večeras da je važno da SAD i Srbija pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

Naše dve zemlje su ''kao dva prijatelja koja su se u nekom momentu malo razišla, ali koji su sada ponovo zajedno'', kazao je Hil u govoru na prijemu u rezidenciji povodom proslave američkog Dana nezavisnosti.

Hil je rekao da ''jedan prijatelj govori o prošlosti, a drugi o budućnosti'', ali da je važno da pokažu međusobno razumevanje i poštovanje, jer samo tako, kako je naveo, mogu zajedno napred.

- SAD i Srbija imaju mnogo sličnosti, na primer, košarka je i kod vas i kod nas nacionalna strast, a banana je samo voće - rekao je on.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Hil je poželeo dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, kao i ostalim predstavnicima vlade, ''sa kojima smo mnogo radili zajedno u prošlih godinu dana'', kao i predstavnicima religijskih zajednica, akademicima, novinarima, kulturnim radnicima i umetnicima, i sportistima, koje je posebno istakao.

- Srbija osvaja svet kroz košarku, tenis, vaterpolo, i ko zna koje još sportove - rekao je ambasador i istakao da je ''divno iskustvo'' biti diplomata u Beogradu.

- Prvi put sam ovde bio sa sedam godina, kada je moj otac služio u našoj ambasadi, potom sa 25, kada sam ja pomagao oko nekih ekonomskih pitanja, a sada i po treći put, kao ambasador - rekao je Hil.

Kako je kazao, ''nikada nije smatrao da je strpljenje neka posebna vrlina'' i da "sama činjenica da 4. jul proslavljamo danas, 29. juna, govori o tome". 

- Odnos Srbije i SAD je važan za sve, za ceo region. Kada ga izgradimo tako da bude snažan, on će pomoći da zemlje zaborave prošlost i krenu napred, a sve zarad generacija naše dece i onih koji dolaze posle. Za njih, strpljenje je izvikan koncept, i mi moramo brže da se krećemo - ocenio je američki ambasador.

Govoreći o razlikama između SAD i Srbije, Hil je rekao da će one uvek postojati, ali da su i pored njih, odnosi dveju zemalja građeni na dubokim osnovama.

- To je tako jer imamo iste vrednsoti, poverenje je jako važno, a ono mora biti pažljivo građeno i čuvano. U budućnosti će sigurno biti razmimoilaženja, i sigurno ćemo ih se i jedni i drugi tvrdoglavo držati, ali u ime zajedničkih ciljeva, te razmirice mogu postati jako male i gotovo nevažne - rekao je Hil.

Istakao je da Beograd i Vašington imaju veoma snažnu ekonomsku saradnju i to u gradovima širom Srbije.

- Ovde su neke od naših najvećih tehnoloških kompanija, na primer NCR, ili ORACLE-ov data centar u Kragujevcu. Za obe zemlje, to je naša zajednička budućnost, mi smo sada najveći partner Srbije kada je reč o uslugama te vrste - rekao je Hil i dodao da je Er Srbija ono što sve više pomaže u povezivanju zemalja.

- Pogotovo sada, letom iz Čikaga. Sada ljudi iz mesta sa zapada naše zemlje, kao što je Denver, mogu preko Čikaga da stignu u Srbiju - rekao je Hil.

Ambasador je istakao da svuda u svetu trenutno ima konflikata, koji iziskuju teške izbore.

- Odakle god da dolazite u svetu, SAD su tu da vam budu partner i pomognu da dostignete svoje ciljeve. Ja sam optimista. Verujem da je godina koju sam proveo ovde pomogla da taj moj stav još više učvrstim, i verujem da narod Srbije ima snage da se izdigne iznad skorašnjih tragedija i razvije svoju zemlju. Stvari uvek i svuda mogu biti bolje i tome treba težiti. Srbija treba da teži ka tome da štiti svoje slabe i bude lider u nekim stvarima. Vreme je faktor, i zato hajde da zajedno idemo napred - rekao je Hil.

Na kraju obraćanja, održao je zdravicu.

- Za trajno prijateljstvo Srbije i svih njenih naroda sa SAD. Vi koji niste Srbi ili Amerikanci, takođe nazdravite sa nama, jer je poenta svega ovoga da budemo zajedno. Živeli - rekao je američki ambasador.
 

Ostavite komentar