Vesti > Politika

VUČIĆ sa Hilom na proslavi DANA NEZAVISNOSTI SAD: Vreme je da se podsetimo LJUDSKIH PRAVA koja SRBI na Kosmetu NEMAJU

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti

Izvor: K1info/Tanjug

29/06/2023 > 20:12

podeli vest:

VUČIĆ sa Hilom na proslavi DANA NEZAVISNOSTI SAD: Vreme je da se podsetimo LJUDSKIH PRAVA koja SRBI na Kosmetu NEMAJU
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora Kristofera Hila, večeras je obeležen nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Proslavi prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prijem je bio prilika da ambasador Hil predsednika Vučić upozna sa električnim vozilima Ford i Rivijan, koji su deo izložbe postavljene u dvorištu rezidencije na Dedinju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Čestitao sam ambasadi SAD Dan nezavisnosti i istakao da je to pravi povod da se svi podsetimo univerzalnih vrednosti utkanih u Deklaraciju o nezavisnosti, a koje se odnose na jednakost svih ljudi i njihova neotuđiva prava na život i slobodu - napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

- Upravo ta prava danas su uskraćena našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, te sam i ovu priliku iskoristio da zamolim SAD da založe svoj nesumnjivi autoritet kako bi se našem narodu na KiM omogućio dostojan i miran život. Srbija ostaje posvećena miru, kao i jačanju partnerstva sa SAD, uverena da će naše staro, istorijsko savezništvo dobiti novi zamah u g paodinama koje dolaze - naveo je predsednik Vučić u objavi

Prijemu prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, više ministara, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, predstavnici institucija, verskih zajednica, opozicije, diplomatskog kora...

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, koji je organizator svečanosti zajedno sa suprugom Džuli.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Usledilo je intoniranje himni SAD i Srbije, koje su početkom februara obeležile 142 godine uspostavljanja diplomatskih odnosa, a potom i govor ambasadora Hila.

Među zvanicama je i David Vujić jedini živi, preostali inženjer srpskog porekla iz grupe Serbo 7, koji su imali važnu ulogu u Misiji Apolo 11, a u Beograd je došao u okviru nacionalne kampanje obeležavanja osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu.
 

Ostavite komentar