Vesti > Politika

Vučić se sastao sa Boreljom: Institucije u Prištini da PRESTANU sa NASILJEM i vrate se DIJALOGU

Predsednik Srbije će se sastati i sa Olafom Šolcom i Emanuelom Makronom sa kojima će takođe razgovarati o situaciji na KiM

Izvor: K1info/Tanjug

01/06/2023 > 17:05

podeli vest:

Vučić se sastao sa Boreljom: Institucije u Prištini da PRESTANU sa NASILJEM i vrate se DIJALOGU
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Kišinjevu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

- Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma - naveo je Vučić na instagramu.

 

 

Predsednik Srbije, koji u Kišinjevu učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posledicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini.

- Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije - napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da će se danas sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Kišinjevu, sa kojima će razgovarati o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohiji.

- To je neizbežno prva tema. Zatim ćemo razgovarati o tome kako izbeći dalje provokacije i jednostrane poteze i šta će biti garancije za to. Treća tema je da se fokusiramo na formiranje ZSO što je potpisano pre 10 i po godina, i još uvek nije implementirano - rekao je Vučić u izjavi domaćim i stranim novinarima tokom samita Evropske poliičke zajednice u Moldaviji.
 

Ostavite komentar