Vesti > Srbija

Srbi na KOSMETU PESMOM na teroriste: ALBANCIMA propao protest u JUŽNOJ MITROVICI, zapad zatražio NOVE IZBORE

Dan je bio obeležen diplomatskom aktivnošću, a nisu zabeležene nove akcije terorističkih jedinica iz Prištine

Izvor: K1info/Tanjug

01/06/2023 > 06:55 >> 21:25

podeli vest:

Srbi na KOSMETU PESMOM na teroriste: ALBANCIMA propao protest u JUŽNOJ MITROVICI, zapad zatražio NOVE IZBORE
Foto: TANJUG/dopisnik KiM


Današnji dan na Kosovu i Metohiji obeležili su novi dostojanstveni protesti Srba, a, na sreću, nisu zabeležene nove akcije terorističkih jedinica iz Prištine. Grupa albanskih separatista, doduše, pokušala je da organizuje protest u južnom delu Kosovske Mitrovice, ali je posle pola sata on i završen.

S druge strane, dan je bio bogat diplomatskom aktivnošću, ponovo su upućivani pozivi na smirivanje situacije, a jedan od događaja koji je obeležio ovaj 1. jun svakako je poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelara Nemačke Olafa Šolca, da na severu Kosova i Metohije što pre budu održani novi izbori.

20.57 - Vučić se oglasio iz Kišinjeva posle razgovor sa Makronom i Šolcom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je danas da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM.

19.37 - Makron i Šolc traže nove izbore na severu Kosmeta

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosmeta u kojima je došlo do tenzija, a dali su i rok za odgovor obema stranama - nedelju dana..

17.53 - Hovenijer traži povlačenje takozvane kosovske policije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Alјbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi situacije na severu zemlјe.

Foto: Wikipedia.org/SAD

Džefri Hovenijer

On je posle današnjeg sastanka izjavio da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavlјaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, kao i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata. On je rekao i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

- Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalјe sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prištine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolјa situacija na severu - rekao je on.

16.32 - Blinken traži deeskalaciju napetosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje napetosti na severu Kosmeta, upozoravajući da trenutna situacija ometa proces njihovih evropskih integracija.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Entoni Blinken

- Pozivamo vlade Kosova i Srbije da odmah preduzmu korake za deeskalaciju napetosti i obnove napore za sprovođenje sporazuma o normalizaciji koji vodi EU. Mi podržavamo evroatlantske integracije Kosova i Srbije, ali sadašnja situacija više ometa nego što pomaže tom procesu - rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija zemalja NATO u Oslu.

14.11 - Kurti hoće nastavak sukoba

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ponovio je danas da gradonačelnici tri opštine na severu Kosova i Metohije treba da obavljaju svoj posao iz opštinskih zgrada.

- Kandidati koji su pobedili moraju da rade posao za koji su plaćeni, a radno mesto gradonačelnik mora da bude u zgradi opštine - rekao je Kurti, prenosi Koha.

On smatra da izabrani gradonačelnici imaju legitimitet, iako ne pun i normalan zbog, kako tvrdi, pritiska Beograda da Srbi bojkotuju izbore.

 

13.58 - U Prištini sutra sednica takozvanog parlamenta

Takozvani parlament u Prištini sutra će održati vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije.

To je za "Reporteri" potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila.

- Da, sednica će biti održana sutra od 10 časova - rekla je ona.

Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.

13.13 - Završen protest Albanaca na prilazu mostu u južnom delu Kosovske Mitrovice

U južnom delu Kosovske Mitrovice danas je održan protest oko stotinak Albanaca pod nazivom "Marš na sever", javlja izveštač Tanjuga. 

Tokom protesta, u kome nije bilo incidenata, oni su nosili zastave takozvane OVK, Albanije i Velike Albanije.

Okupljeni Albanci u južnom delu Kosovske Mitrovice, kojih je bilo stotinak, razišli su se, dok se broj pripadnika kosovske policije na prilazu glavnom ibarskom mostu, kojih je bilo mnogo, u međuvremenu smanjio. 

Foto: TANJUG/dopisnik KiM

 

Na severnoj strani mosta bilo je pet vozila KFORA, italijanskih karabinjera, a na početku šetališta u severnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi su mirno posmatrali šta se dešava.

Grupa Albanaca okupilo se na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u južnom delu, noseći zastave tzv. OVK i uzvikujući parole protiv Srba.

Protest pod nazivom "Marš na sever" najavljen je preko albanskih društvenih mreža.

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške prištinskim  institucijama, a pod sloganom "Idemo na sever", oglasila se kosovska policija.

Policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

12.30 - Više desetina Albanaca na skupu u južnoj Mitrovici, uzvikuju parole protiv Srba

Oko 50 Albanaca okupilo se danas na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u južnom delu, noseći zastave tzv. OVK i uzvikujući parole protiv Srba, javlja izveštač Tanjuga.

 

Protest pod nazivom "Marš na sever" najavljen je preko albanskih društvenih mreža.

Na glavnom mostu prisutno je pojačano prisustvo tzv. Kosovske policije i italijanskih karabinjera.

10.48 - Leposavić: KUD "Kopaonik" nastupa ispred bodljikave žice i specijalaca

Kulturno umetniĉko društvo "Kopaonik" nastupa ispred opštine Leposavić uz srpske tradiocionalne pesme. Ispred Kfora i bodljikave žice KUD Kopaonik nastupa sa tradicionalnim srpskim pesmama i recitovanjem rodoljubivih pesama, javlja izveštač Tanjuga.

Na taj način žele da poruče svima da su Srbi miroljubiv narod i da žele na miran način da dođu do svojih osnovnih ljudskih prava. Nastup su započeli molitvom.

09.08 - Rudari Trepče na protestu u Zvečanu

Ispred opštine Zvečan stigli su i rudari Trepče, u radnim uniformama, sa šlemovima i zastavama, javlja izveštač Tanjuga.

Rudari iz flotacije Trepča žele da skrenu pažnju da zbog blokade njihovih pogona od strane specijalne Kurtijeve policije od petka ne mogu da rade i isporučuju rudu, čime im je ugrožen opstanak.

Foto: Tanjug/STR

 

Istovremeno, oni su želeli i da podrže i solidarišu se sa svojim sugrađanima koji takođe ne mogu da nesmetano rade jer im je opština blokirana i nasilno okupirana.

08.16 - Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma na putu Štrpce - Brezovica

Oskrnavljen je spomenik na putu Štrpce - Brezovica podignut u znak sećanja na 46 žrtava, među kojima je bilo i 12-oro dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić objavio je da je spomenik oskrnavljen u sredu veče.

Jevtić je na Tviteru objavio i fotografiju oskrnavljenog spomenika.

08. 04 - KFOR jutros preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu. 

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Takođe, dodatne snage Kfora raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine, koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao, danas su ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici počeli da se upisiju da su došli na posao.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

 

Kako kažu, na ovaj način žele da pokažu da im je zbog nasilnog i nelegalnog upada Kutijevih specijalaca i lažnih gradonačelnika i blokade gradske opštine koju su pretvorili u nekakve kasarne, Srbima uskraćeno osnovno ljudsko pravo - pravo na rad, pored toga što im je ugrožena bezbednost i egzistencija.

06.55- Noć u tri opštine na severu Kosova i Metohije protekla je mirno.

Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština.

I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava.

Gradonacelnik Leposavića već tri noći spava u opštini.

Očekuje se tokom dana da KFOR pojača prisustvo u Zvečanu.

Ostavite komentar