Vesti > Politika

I predstavnik OEBS za istočnu Evropu osudio nasilje na severu KiM

Pozvao je sve aktere da rade na deeskalaciji i ocenio da je bilo dosta nasilja

Izvor: K1info/Tanjug

31/05/2023 > 22:44

podeli vest:

I predstavnik OEBS za istočnu Evropu osudio nasilje na severu KiM
Foto: Tanjug/STR/bs


Specijalni predstavnik parlamentarne skupštine OEBS-a za istočnu Evropu Mihael Link najoštrije je osudio nasilje ''primenjeno nad građanima, medijima, organima za sprovođenje zakona i pripadnicima KFOR-a''.

U saopštenju OEBS-a se dodaje da predstavnik Link pomno prati situaciju.

- Pre dva meseca sam pozdravio napredak koji je postignut na sastanku na visokom nivou u Ohridu u razgovorima Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, ali nažalost, ovih dana smo mogli da vidimo nemile scene na ulicama severa Kosova. Osnovno pravo na protest treba da se sprovodi mirno i bez upotrebe nasilja protiv organa za sprovođenje zakona, koji zauzvrat ne bi trebalo da koriste prekomernu silu. Mediji moraju biti u mogućnosti da nesmetano izveštavaju - rekao je Link.

On je pozvao sve aktere da rade na deeskalaciji, dodajući ''da je bilo dovoljno nasilja''.

- Dogovoreni nemačko-francuski plan i aneks dogovoren u Ohridu trebalo bi da dobiju svoju konačnu finu melodiju na pregovaračkom stolu uz pomoć EU - rekao je on.

U saopštenju se dodaje da OEBS i njegova Parlamentarna skupština podržavaju napore regiona Zapadnog Balkana u ostvarivanju napretka u reformama i demokratizaciji.

 

Ostavite komentar