Vesti > Politika

Nemački AMBASADOR i ne krije NA ČIJOJ JE STRANI: Rode se zalaže da nacrt Statuta ZSO prave - Albanci

Upravljački tim primećuje da će, po Rodeu, statut ZSO uraditi Albanci i dve srpske "ikebane" iz "Kurtijeve bašte"

Izvor: K1info/Tanjug

16/05/2023 > 18:29

podeli vest:

Nemački AMBASADOR i ne krije NA ČIJOJ JE STRANI: Rode se zalaže da nacrt Statuta ZSO prave - Albanci
Foto: Printscreen/Youtube


Upravljački tim za Zajednicu srpskih opština saopštio je da su pristrasan stav nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, kao i namera da ZSO bude nevladina organizacija, suprotni svim sporazumima na koje su se privremene prištinske institucije obavezale. 

"Tzv. 'Kosovo' nema legitimitet da izradi statut ZSO, nego Upravljački tim (tačka B stav 2), sporazuma o delokrugu rada Upravljačkog tima", ističe se u saopštenju.

 

Ambasador Rode je ranije danas izjavio da "najbolji Nacrt Statuta za Zajednicu srpskih opština može da pripremi Priština". Prema njegovim rečima, ono što je potrebno jeste Nacrt sa Kosova, i to, kako je rekao, vrlo brzo.  

Upravljački tim primećuje da će, po Rodeu, statut ZSO uraditi Albanci i dve srpske "ikebane" iz "Kurtijeve bašte" koji bi uredili život Srba na KiM. 

Kako ističu, od te knjige zvane statut ZSO ostaće samo naziv "Zajednica stradalih opština", dok nam je suština već poznata.

"Nacrt statuta ZSO je urađen u skladu sa evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, evropskim standardima i evropskom praksom, ali smatramo da je gospodin Rode svestan da na tzv. Kosovu nema Evrope, pa je možda u skladu sa tim dao takav predlog", dodaje se u saopštenju.

 


 

 

 

Ostavite komentar