Vesti > Politika

DAČIĆ IZ STRAZBURA: Srbija iz svog GORKOG ISKUSTVA zna da politički dijalog NEMA ALTERNATIVU

Dačić je, prilikom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u Savetu Evrope citirao reči čuvenog francuskog pisca i političara Viktora Igoa

Izvor: K1info/Tanjug

18/04/2023 > 14:27

podeli vest:

DAČIĆ IZ STRAZBURA: Srbija iz svog GORKOG ISKUSTVA zna da politički dijalog NEMA ALTERNATIVU
Foto: Tanjug printscreen


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Strazburu da je dosledno poštovanje međunarodnog prava najbolji i najbrži način za dolazak do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici.

Dačić je, prilikom obeležavanja 20 godina članstva Srbije u SE, istakao da Srbija uvažava i u potpunosti poštuje sve mehanizme Saveta Evrope, kao i da se u proteklih 20 godina Srbija mnogo menjala i razvijala u svim sferama društva u skladu sa slobodnom voljom svojih građana.

On je istakao i da se i Savet Evrope menjao razvijajući i proširujući svoj delokrug, usklađujući ga sa globalnim trendovima.

Dačić ističe da se poslednjih godina videlo koliko smo ranjivi u pogledu globalnih izazova, suočivši se sa migrantskom krizom, pandemijom, oružanim sukobima, a odnedavno i sa problemima u snabdevanju hranom i energentima.

- Vreme izazova zahteva važne odluke, ali te odluke ne bi trebalo da isključe jedan važan princip - princip solidarnosti. Ideja o solidarnosti oplemenjuje svaku našu aktivnost prilikom rešavanja problema. Iskoristiću reči Viktora Igoa da 'ono što vuče svet nisu lokomotive, već ideje' - istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da već više od godinu dana bukti rat u Evropi i pozvao relevantne međunarodne subjekte da upotrebe sve svoje kapacitete kako bi se u najkraćem roku zaustavio rat u Ukrajini.

- Srbija iz svog gorkog isustva poručuje da politički dijalog nema alternativu i apeluje da se da šansa pregovorima i demokratiji. Srbija se uvek dosledno držala principa međunarodnog prava, principa nepovredivosti granica i poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu - rekao je Dačić.

Za Srbiju je, kako kaže Dačić, važno da se standardi SE primene i na teritoriji KiM i istakao da simbolično, u SE želi da ukaže na poštovanje međunarodnog prava.

- Dosledno poštovanje vladavine prava je najbolji i najbrži put do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici - rekao je Dačić napominjući da bi "ignorisanje Statuta bi bilo veoma štetno za SE, njegovu funkcionalnost i perspektivu.

Dačić je rekao da Srbija ostaje privržena Statutu SE i kako kaže, nastojaće da zajedno sa međunarodnom zajednicom radi na unapređenju rada te organizacije.

 

Ostavite komentar