Vesti > Politika

FAKTOR PLUS: Građani bi PRISTALI da se uvedu SANKCIJE RUSIJI, ali ne i da se odreknu KOSOVA zbog ulaska u EU

Rezultati najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus pokazuju da 39 odsto ljudi smatra da Srbija treba da postane članica Evropske unije

Izvor: K1info/Tanjug

11/04/2023 > 10:50

podeli vest:

FAKTOR PLUS: Građani bi PRISTALI da se uvedu SANKCIJE RUSIJI, ali ne i da se odreknu KOSOVA zbog ulaska u EU
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Građani Srbije se više nadaju da će Srbija postati članica EU, nego što veruju da će se to zaista i dogoditi, rezultati su najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus. 

Najveći razlog za to je sve češći stav Brisela protiv proširenja EU, ali i pritisci na našu zemlju u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i rešavanjem kosovskog pitanja, prenosi Blic.

Pošto se u poslednje vreme sve češće se priča o vanrednim parlamentarnim izborima, iako je od prošlih izbora prošlo svega godinu dana, Faktor plus je istraživanjem obuhvatio i rejting stranaka.

Kada je reč o trenutnom rejtingu, SNS je na 45,5 odsto podrške, SPS na 10,7 odsto, a SSP na 6,9. Slede Zavetnici i NADA sa po 4,5 odsto i Dveri sa 4 odsto podrške.

Desnica trenutno ubira poene na temama o ratu u Ukrajini i kosovskom pitanju. Pokušavaju da pridobiju što više glasova, s tim što će se tek videti da li će desnica ujedinjena moći da izađe na izbore", kaže izvršni direktor "Faktor plusa" Predrag Lacmanović.

Da se izbori održavaju u nedelju 38 procenata građana se izjasnilo da bi na njih izašlo, 36 odsto da ne bi, dok 26 procenata nema stav.

Foto: Unsplash.com

 

Lacmanović ipak vidi prostor za napredak proevropskih stranaka.

- Trenutno postoji mali evroskepticizam zbog pritisaka na našu zemlju da uvedemo sankcije Rusiji i implementiramo Ohridski sporazum. Ako bi ti pritisci popustili, rejting proevropskih stranaka bi rastao, jer većinski deo Srbije nema ništa protiv EU - kaže Lacmanović.

Povodom formiranja Narodnog pokreta, što je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, anketa "Faktor plusa" je pokazala 78 odsto građana vidi SPS u tom pokretu zajedno sa SNS-om. 

Zanimljivo je da po 12 odsto ispitanika veruje da će se u Narodnom pokretu naći i SSP, odnosno koalicija "NADA".

- Narodni pokret je najavljen kao široka koalicija za borbu za srpske interese, zbog čega građani u tom pokretu vide i one koji trenutno nisu u ljubavi sa vlašću - kaže Lacmanović.

Znatno veći procenat građana smatra da Srbija treba da postane članica Evropske unije (39 odsto), nego što ih veruje da će se to zaista i ostvariti (30 odsto). 

Da će u narednih pet do 10 godina Srbija postati punopravna članica EU veruje svega 23 odsto ispitanika.

- Nisu velika očekivanja zbog sve češćih signala iz Brisela protiv daljeg proširenja EU. Naravno, građani sve to slušaju i zaključuju da su male šanse za ulazak Srbije u EU. Da bi se promenio njihov stav potrebni su jači signali iz Francuske, Nemačka i Italije, kao najjačih EU zemalja - kaže Lacmanović.

Građani koji smatraju da Srbija treba da bude deo EU najčešće kao glavni benefit navode društveno -

ekonomski napredak svakog pojedinca i društva, zatim vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava, kao i mir i stabilnost u regionu i šire.

- Ulaskom u EU politički pritisci na Srbiju bili bi drastično manji. To bi bilo veliko olakšanje i zemlja bi mogla znatno ekonomski da napreduje - kaže Lacmanović.

S druge strane, čak 53 odsto građana ne očekuje da Srbija postane članica EU, a kao najčešći razlog za to ističu "zahtev EU da priznamo Kosovo kao nezavisnu državu" i da "uvedemo sankcije Rusiji".

- Građani bi možda i pristali da uvedemo sankcije Rusiji, ali ne i da se odreknu Kosova zbog ulaska u EU - kaže Lacmanović.

 


 

 

Ostavite komentar