Vesti > Politika

Vučić mnogo VIDEO i NAUČIO u Veroni: ITALIJA je uz nas, NADAM SE da će Đorđa Meloni DOĆI u Srbiju

Naša zemlja imala je zapaženo mesto pored Slovenije u hali za međunarodne izlagače na Sajmu vina

Izvor: K1info/Tanjug

03/04/2023 > 21:39

podeli vest:

Vučić mnogo VIDEO i NAUČIO u Veroni: ITALIJA je uz nas, NADAM SE da će Đorđa Meloni DOĆI u Srbiju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je tokom razgovora sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni pričao o svemu, kao i da je mnogo toga mogao da vidi, nauči i uradi nešto za Srbiju.

On je za TV Hepi iz Verone ponovio da je Italija drugi partner Srbije u Evropi, treći u svetu i da se nada da će Meloni do kraja godine posetiti Srbiju.

Govoreći o sajmu vina, on je rekao da je na toj manifestaciji bilo glavno predstavljanje italijanskih regiona, jer Italija je prva ili druga po kvalitetu vina u svetu, a da je u hali za međunarodne izlagače zapaženo mesto imala Srbija pored Slovenije.

- Ljudu često potcenjuju značaj sajma vina, ali dolazak Meloni je to demantovao. Imali smo bilateralne susrete, sa Ramom i Kovačevskim. Važno je da napravimo dobre stvari za naše ljude, da kada idemo u Grčku ili Albaniju na more da sve bude lakše, da imamo radne dozole, boravišne radne dozvole. Mnogo stvari dobrih tu ima i tehničkih i političkih. Svi smo dovoljno mali da računamo na podršku nekog drugog, Italija je tu uz nas - rekao je Vučić.

Nastavak pritisaka

Predsednik Srbije rekao je i da očekuje nastavak pritisaka na Srbiju kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, ali da će Srbija znati sa tim da se izbori.

- Oni će nastaviti da nas pritiskaju, i jedne i druge, više nas, a taktičko-tehnički njih, to je igra, igrokaz, ali znaće Srbija da se izbori - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li očekuje nastavak diplomatske ofanzive u okviru  namačko-francuskog predloga.

Vučić je istakao i da Srbija želi normalizaciju i bolje odnose sa Albancima na KiM.

- To je teško kad neko ima želju samo da unizi Srbiju i računa da je to jedino što može da vam ponudi i da je to najbolji način kako da vas pobedi, ali taj film nećete skoro gledati.

Neće da formiraju ZSO

Na pitanje da li će sutra u nastavku dijaloga u Prištini između glavnih pregovaraca biti razgovora o primeni dogovorenog, Vučić je rekao da će svakako biti i da u Brisel ide direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Važno je da pokažemo  otvorenost i ozbiljnost, ali čuvajući naše vitalne nacionalne i državne  interese, a on zna kako da to čini.

On je na pitanje o napetosti na KiM i novim incidentima  ocenio da je u pozadini provokacija namera da se izbegne formiranje ZSO.

- Da to je suština, da se uđe u sukobe ranije kako bi se NATO okrenuo protiv Srbije, a da oni ne moraju da formiraju Zajednice srpskih opština - rekao je Vučić i dodao da je i predsednica takozvanog Kosova Vljosa Osmani rekla da ZSO nikada neće biti formirana.

Otvoreni Balkan i Crna Gora

Predsednik Srbije je govorio i o izborima u Crnoj Gori u kontekstu projekta Otvoreni Balkan.

- Ako Crna Gori odluči da uđe u Otvoreni Balkan to bi bila dobra vest koju bismo pozdravili - izjavio je Vučić i istakao da je odluka o priključenju isključivo suvereno pravo i odluka zvanične Podgorice.

Međutim, on je rekao i da ako Crna Gora i ne odluči da se priključi ne treba očajavati.

Predsednik Srbije je objasnio i da Otvoreni Balkan može da se gleda kao deo Berlinskog procesa, ali je ipak drugačije, jer predstavnici tri zemlje odluke sprovode sami, bez bilo čijeg pritiska sa strane.

- Šta je tu loše, manje bi se čekalo na granicama, verujem da je to dobro za građane Crne Gore, ali mi ćemo sačekati kakvu god odluku da donesu.

Vučić je podsetio da se novoizbrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović u kampanji pozitivno izjašnjavao o Otvorenom Balkanu, a što se aktuelnog premijera Dritana Abazovića tiče, podseća da je on više puta rekao da je apsolutno za priključenje Crne Gore.

- Ali, to je isključivo njihova odluka - ponovio je na kraju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Ostavite komentar