Vesti > Politika

Uoči 24. godišnjice BOMBARDOVANJA Zaharova poručila: RUSIJA će uvek podržavati SRPSKI NAROD

NATO je tada izvršio akt agresije, pogaženi su principi međunarodnog prava, a bezakonje je proglašeno zakonom, rekla je ona

Izvor: K1info/Tanjug

23/03/2023 > 14:07

podeli vest:

Uoči 24. godišnjice BOMBARDOVANJA Zaharova poručila: RUSIJA će uvek podržavati SRPSKI NAROD
Foto: Tanjug/AP


Rusija će uvek podržavati srpski narod, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, povodom sutrašnje 24. godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Zaharova je podsetila da je Rusija kroz istoriju Srbiji uvek pružala ruku pomoći, čak i u teškim situacijama, odnosno i kada se Rusija i sama borila za svoj opstanak. 

Zaharova je istakla da je najbitnije to što ruska strana zna da srpski narod veoma ceni stav Moskve.

- Zajedno smo prošli kroz veliki broj iskušenja, zajedno smo se borili protiv dosta toga, kao što i danas nastavljamo da radimo. Za nas taj stav nije samo principijelan, već je utemeljen na istorijskim činjenicama... neke stvari su za nas principijelne i ne mogu biti zaboravljene... - poručila je Zaharova na brifingu za novinare, preneo je Sputnjik. 

Zaharova je podsetila da se sutra obeležava 24 godine od početka NATO agresije na Jugoslaviju koja je, kako je navela, donela mnogo tuge i stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati.

Osiromašeni uranijum koji je NATO bacio na Jugoslaviju kontaminirao je veliku teritoriju, doveo do velikog porasta bolesti među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu i Metohiji, ukazala je Zaharova.

Prema njenim rečima, NATO je izvršio akt agresije, pogaženi su principi međunarodnog prava, a bezakonje je proglašeno zakonom. 

Vašington pretenduje na ulogu najviše instance, suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, istakla je Zaharova.

Ona je rekla da Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posledice agresije na Jugoslaviju po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbednosti.

Zaharova je upozorila da za NATO agresiju na Srbiju još niko nije odgovarao. 

- Vrh cinizma bio je nedavno saopštenje Londona da je spreman da isporuči kijevskom režimu municiju sa osiromašenim uranijumom - rekla je Zaharova, napominjući da bi Velika Britanija prvo mogla na ostrvu da isproba to oružje i oseti, kako je navela, čitav spektar njegovih smrtonosnih posledica.

Zamenica britanskog ministra za odbranu Anabel Goldi rekla je u utorak da će London, pored tenkova, isporučiti i municiju oružanim snagama Ukrajine, uključujući i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum, prenele su RIA Novosti.

 

 


 

 

Ostavite komentar