Vesti > Politika

Zečević: Francusko-nemački plan ima POZITIVNIH STRANA, važno da Srbija ŽELI da RAZGOVARA

U interesu Srbije je da razgovara i bori se za svoje stavove, a ne da joj se uvedu sankcije i da uđe u period sukobljavanja sa članicama EU

Izvor: K1info/Tanjug

29/01/2023 > 22:10

podeli vest:

Zečević: Francusko-nemački plan ima POZITIVNIH STRANA, važno da Srbija ŽELI da RAZGOVARA
Foto: Youtube PrintScreen


Francusko-nemački predlog o rešavanju kosovskog pitanja ima dobrih strana, jer se u njemu ne govori o tome da Srbija mora eksplicitno da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao je večeras Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije i istakao da je veoma važno što Srbija želi da razgovara o ovom predlogu.

Zečević je dodao da je nepovoljno što duh sporazuma ide u pravcu toga da je tzv. Kosovo nezavisno, jer su tu nezavisnot Francuska i Nemačka priznale.  

- Prvo je to što su do sada svi govorili da Srbija mora eksplicitno da prizna nezavisnost Kosova, a u ovom predlogu se o tome ne govori. Govori se da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali sam duh sporazuma ide u pravcu toga da je Kosovo nezavisna država, jer su te dve članice EU priznale nezavisnost - rekao je Zečević za Tanjug.

Istakao je da je važno to što Srbija želi da razgovara o ovom predlogu jer bi, kako kaže, da je Srbija prekinula pregovore to bilo loše zbog naše ukupne spoljnopolitičke i geostrateške situacije.

- Mi se nalazimo u Evropi, na putu smo ka EU i imamo ogroman deo privredne saradnje sa članicama EU. Opredeljeni smo za tu vrstu političkog i ekonomskog sistema tako da mi nismo sada u situaciji da raskidamo odnose sa EU jednostrano i da ulazimo u neki period izolacije koji bi mogao da traje kao onaj period od 1990. do 2000. godine - rekao je Zečević.

Istakao je da je mnogo važno to što želimo da učestvujemo u procesu i dodao da u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo treba da imamo u vidu interese naše zemlje.

- Šta će biti za 20, 30 godina to stvarno niko ne može da proceni. Mi moramo da vodimo računa o našim interesima, sadašnjoj situaciji, o našem spoljno-političkom opredeljenju, a to je da budemo članovi EU - rekao je Zečević.

On smatra da je u interesu Srbije da razgovara i da se bori za svoje stavove, a ne da joj se uvedu sankcije i da uđe u period sukobljavanja sa članicama EU.

- To nije u interesu srpskog naroda - ocenio je Zečević.

Naveo je da je Srbija pravila ustupke i kompromise albanskoj starni od samog početka i dodao da je Zajednica srpskih opština još jedan "bolan" kompromis koji je Srbija učinila, jer je "dala mnogo toga na drugoj strani" da bi dobila Zajednicu srpskih opština.

Kako je rekao, to što se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pravi da tog sporazuma nije bilo, to ne znači da taj sporazum ne obavezuje EU koja je doprinela njegovom zaključivanju i Albance koji su ga potpisali.

- Nas ne zanimaju ni Kurti ni Haradinaj ni Tači niti bilo koji njihov političar. Nas zanima sporazum koji su zaključili sa nama i koji važi za sve njihove političare - bivše, sadašnje i buduće - rekao je Zečević.

Istakao je da je za nas u ovom trenutku bitno da Zapad pomogne da se realizuje Zajednica srpskih opština jer je to, kako kaže, jedini način da srpski narod bude zaštićen i da ostane na KiM.

 

 

 

 

Ostavite komentar