Vesti > Politika

Nema PREČICA do Evropske unije, ali nema ni NOVIH PREPREKA

Finansijski sporazum sa EU od 165 miliona evra bespovratne pomoći, potpisan prošle nedelje, omogućio nam je pomognemo velikom broju građana

Izvor: K1info/Tanjug

19/02/2023 > 12:31

podeli vest:

Nema PREČICA do Evropske unije, ali nema ni NOVIH PREPREKA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da je važno da građani shvate partnerstvo sa EU i koristi od samog pristupnog procesa, jer se tu društvo i država menjaju.

Kao primer navela je finansijski sporazum sa EU o 165 miliona evra bespovratne pomoći koji je potpisan prošle nedelje.

- Sporazum nam je omogućio da sa 165 miliona evra bespovratne pomoći Unije pomognemo velikom broju građana, tačnije svima onima koji se prijave i dobiju status ugroženog domaćinstva, da izmire veći deo svojih računa za struju ili za grejanje na gas. Takvih domaćinstava sada ima 68.000, a pošto smo se uskladili s propisima EU koji određuju merila za sticanje statusa ugroženog kupca energenata, taj broj do kraja godine biće čak 191.000. Slične povlastice imaju i mala i srednja preduzeća - rekla je ministarka.

Na pitanje kako vidi budućnost EU, ministarka je rekla da Unija u krizama reaguje tako što nastoji da krizu reši jedinstveno, zajedničkim odlukama o zajedničkim politikama. 

Tako je na primer, dodaje, do početka rata u Ukrajini politika proširenja bila potpuno u drugom planu, uvek iza potrebe EU da se najpre reformiše iznutra, pa tek onda da razmotri prijem novih članica. 

- Sada postoji jasna svest o tome da pristupanje novih država, po svim pravilima i procedurama koje su važile i za sve prethodne, ne sme da bude u zapećku, jer to nije ni interes same Unije. Naprotiv, interes za članstvo u EU postoji upravo zbog značaja koji Unija ima kao trgovinski blok, spoljnopolitički akter, ali i prostor razvoja demokratskih vrednosti. Mi znamo da nema prečica u dostizanju uslova za članstvo, ali je važno i da nema dodatnih prepreka koje bi sve odlagale unedogled - rekla je Miščevićeva za Alo.. 

Kada je reč o saradnji sa predsednikom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrima, Miščevićeva je ocenjuje kao odličnu i ističe da zajednički planiraju i sprovode konkretne reformske korake koji postepeno, svaki u posebnoj oblasti, obezbeđuju napredak Srbije. 

- Vide se i prvi veliki rezultati - novi propisi koji regulišu rad pravosuđa su usvojeni i njihovim sprovođenjem biće ojačana nezavisnost sudija i tužilaca. Za građane to znači efikasniji i jednak pristup pravdi. Za prvu polovinu ove godine najavljene su izmene medijskih zakona, kako bi medijske slobode bile ojačane, a tu je i nova strategija za borbu protiv korupcije... - rekla je ministarka. 

Miščevićeva je pre nekoliko dana u Lebanu obišla firmu koja je dobila 42.000 evra bespovratno iz programa EU i istakla da je to farmaceutsko preduzeće zaposlilo dodatnih devet radnika te da ih je sada ukupno 24, a da je to za tako malu sredini veliki i važan projekat. 

- Upravo takvim primerima pokazujemo da Srbija i EU partnerski rade, a da proces pristupanja nije ekskluzivna birokratska priča, već da i naši građani - bilo kao preduzetnici, studenti, aktivisti, naučni radnici - ako su obučeni i motivisani, mogu i sami da učine mnogo više za sebe koristeći novac koji je na raspolaganju. Kako onaj iz fondova EU, tako i srazmerno manji, ali važan deo sredstva koja je Srbija u obavezi da sufinansira - rekla je Miščevićeva. 

 

 


 

 

Ostavite komentar