Vesti > Politika

Vučić o KiM i političkoj situaciji: U BOLJEM smo stanju, nego što smo OČEKIVALI

Ponoviću da nam predstoji najveća kriza od Drugog svetskog rata, ovo je tek početak, jer postoje stvari koje znam

Autor: K1info

10/02/2023 > 21:30 >> 22:51

podeli vest:

Vučić o KiM i političkoj situaciji: U BOLJEM smo stanju, nego što smo OČEKIVALI
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija u mnogo boljoj situaciji kada je reč o Kosovu i Metohiji, nego što se moglo očekivati s obzirom na to šta se sve dešavalo.

Vučić je na TV Prva, a na pitanje u vezi sa desno orijentisanim stranakama koje su pokrenule kampanju "protiv kapitulacije i ultimatuma", kazao da nema šta da im kaže jer su oni kapitulirali odavno.

- Pustili su da se desi 17. mart, Boris Tadić je pobegao u Rumuniju na dan kada je proglašeno nezavisno Kosovo, a ovaj drugi pisao saopštenja i organizovao molebane. Neću da pričam o vraćanju pregovora iz UN u EU, o presudi Međunarodnog suda pravde gde i bivši predsednik kaže da su napravili grešku u pitanju, zamislite sada priznaje posle 10, 11 godina, pravljenje administrativnih prelaza i naravno svim tim ste dovedeni u nemoguću poziciju da preživljavate i čuvate ognjišta našeg naroda na KiM - ispričao je Vučić.

Brisanje patosa

Vučić je izjavio je večeras da je opozicija mislila da će sa njim "obrisati patos" u parlamentu tokom rasprave o KiM, ali da se to nije dogodilo jer činjenice, rezultati i odgovorna politika najbolje govore za sebe.

On je govoreći o atmosferi u skupštini tokom rasprave o KiM rekao da je za njega deo političke svakodnevnice to što ga politički protivnici optužuju za diktaturu i autoritarnost, iako ranije predsednici i premijeri nisu dolazili u paralament da odgovaraju na svako pitanje poslanika.

- Tada je cvetala demokratija - primetio je Vučić.

Napomenuo je da je četvrti put učestovao u raspravi u skupštini i da je opozicija očekivala da će sa njim, kako je rekao, da obriše patos, što se i ovog puta nije dogodilo.

- Ovo se nije dogodilo četvrti put, ne zato što sam mnogo pametan, već zato što činjenice i rezultati najbolje govore, kao i odgovornost i ozbiljnost. Kada smo imali rapsrave i o manje važnim stvarima, i devedestih i dvehiljaditih, isključivali su čitave poslaničke grupe, a sada samo videli  nasilničko ponašanje i divaljanje poslaničkih grupa, pokušaj fizičkog napada i na mene i predsednika skupštine i niko nije isključen sa sednice niti opomenut - kazao je Vučić.

Naveo je da je u Srbiji izgleda demokratija kada predsednici i premijeri ne dolaze u Skupštinu, a "niko da kaže to je neki napredak u pogledu demokratije".

- Niko da kaže da je to napredak da niko nije želeo nekog da isključi iz važne rasprave, jer smo hteli da čujemo koja je to argumentacija - dodao je predsednik.

Rusija - Ukrajina, Srbija između čekića i nakovnja 

On je naveo i da više nije jasno ko pobeđuje u Ukrajini, kao i da se pojavljuju prvi tekstovi koji postavljaju pitanje šta će se desiti ako Vladimir Putin pobedi. 

- Ponoviću da nam predstoji najveća kriza od Drugog svetskog rata, ovo je tek početak, jer postoje stvari koje znam, predstoji eskalacija, potom će pokušati to da deskaliraju, ali u predstojećih šest meseci predstoje teški sukobi i to će se odraziti na nas sa pritiscima koji će biti dvostruko ili trostruko snažniji u pogledu Rusije i KiM - izjavio je Vučić. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

- Sada se ne zna ko pobeđuje u Ukrajini, imate potpuno zapadno jedinstvo i gotovo unisono jedinstvo u Rusiji, čega na početku nije bilo ... Dakle, sledi nam potpuni haos, a u toj poziciji Srbija će biti bukvalno između čekića i nakovnja i zato moramo da znamo da najveći deo investicija imamo sa Zapada, na evropskom smo putu, moramo da vodimo računa o finansijskom, privrednom interesu i interesu naše dece - tvrdi on.

Saradnja SNS i SPS

Vučić kaže da poštuje SPS i da su SNS i socijalisti u prethodnim godinama zajedno mnogo toga ozbiljnog uradili i da se nada da će tako biti i u narednih šest meseci, godinu dana.

On je upitan da prokomentariše svoju izjavu da mu nisu potrebna objašnjenja zašto njega napadaju, a ne napadaju Ivicu Dačića, kazao da to nije tajna i da mu ne trebaju nikakva objašnjenja. Na pitanje da prokomentariše "upadljivu tišinu" SPS u Skupštini prilikom sednice o Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je to primetno već nekoliko godina.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Nisam došao da kukam, ja poštujem SPS, sa njima smo mnogo radili proteklih godina, nadam se da ćemo i u narednih šest meseci, godinu dana mnogo toga važnog da uradimo, postavili smo ciljeve - kazao je, a na konstataciju da je uzimao SPS u Vladu i kada SNS-u to nije trebalo matematički, Vučić kaže da ništa kraće u Srbiji ne traje od zahvalnosti.

- Oni bi vam rekli mi smo te podržali, ja ću reći samo da sam zahvalan i neću više ništa da pričam sem da sam veoma zahvalan - naveo je Vučić.

Brnabić i dvojno državljanstvo

Predsednik Srbije kaže da mu je prošlonedeljna sednica Skupštine Srbije o KiM dobrodošla da raskrinka laži, ali da ga je zabrinulo to što se u savremeno doba služe lažima u vezi sa nacionalnim interesima, a radi dobijanja političkih poena.

- Mogli ste da čujete da Ana Brnabić ima hrvatski pasoš a nema ga, a ne znate da Miloš Jovanovič ima francuski, a ne želi da ga se odrekne, to niste čuli. Napravili su izmišljenu vest da smo dali pet miliona Hilari Klinton, a  nisam je sreo niti smo jednog savetnika platili - rekao je on. 

Vučić je najavio da će premijerka Ana Brnabić u narednih nekoliko dana javnosti dostaviti sve uplate u inostranstvo od 2014. godine. Kako je rekao, sednica je zakazana da se objasni zašto su zapadni izaslanici došli u Beograd, a kada se pojavio u Skupštini pitali su ga zašto je došao.

Izbori i rejting

Vučić će se truditi da dokle god je to moguće ne bude izbora, mada će to, kako je rekao, tražiti opozicija i dodao da ne bi voleo da se to desi, ali da ne isključuje tu mogućnost. Na pitanje da li to ima veze sa pitanjem Kosova i Metohije i željama zapadne petorke, rekao da oni polaze od sebe i da ne razumeju da je Srbija slobodarska zemlja.

- Čitali ste bezbroj puta da ambasadori utiču na promene. Dok sam predsednik neće ambasadori to raditi, posao upravljanja Srbijom pripada narodu, Srbija je slobodarska zemlja koja sama donosi odluke. Smejem se ovim budalaštinama, šta da radim, tako vam je to u Srbiji, to se zove mentalitet kmetske duše koji žive da ispunjavaju tuđe naloge - rekao je on.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/bs

 

Na pitanje o planovima da se formira nova većina, on je rekao da ako sada ne pričaju o njemu jer mu je popularnost visoka, mogu da razmatraju opcije da se SNS na parlamentarnim izborima spusti na 35 do 37 odsto.

- Da desničarske stranke skoče na 15 odsto, a SPS podigne na 15 odsto, da evropski blok - zeleni, Đilas, Jeremić, Ponoš na 20 do 22 odsto, manjine 8-10 odsto i nevažeći listići, moguće su kombinacije za strance - rekao je on. 

Evropljanin srbomrzac

Vučić kaže da postoji jedan istaknuti stranac srbomrzac, Evropljanin, ali nije vezan za EU, koji toliko mrzi Srbe i Srbiju, da je Srbiju proglasio Severnom Korejom zbog aplauza koji je on dobio u Skupštini Srbije. 

- To se retko sreće, ta mržnja, ali ovo nisam video. I taj pošto se nervirao, iako prezire desničare, navijač je lažno liberalnih opcija, pričao je užasno, da je Vučić uzeo dosijea svakog od tih iz liberalnih opcija. Laže. Koristio sam samo dostupno znanje i iskustvo. Ali je on pričao da sve to liči na Severnu Koreju. 

On je dodao da ljudi, kada su dokoni ne znaju šta hoće, kao i da je nekima zabranjeno da aplaudiraju, nekima da nije.

- Pozdravljam srbomrsca, reći će da sam mu stavio metu na čelo ako kažem njegovo ime. Najbolje da ćutim i pustim vas da radite šta hoćete - rekao je Vučić.

Klan Belivuk - Miljković

Prdsednik kaže da su se na suđenju klanu Veljka Belivuka čule ozbiljne stvari, kao i da je klan imao veze i sa određenim medijima i sa stranim službama.

- Klan je imao direktne veze sa pojedinim medijima i pojedinmim stranim službama koje kontrolišu neke od tih što ih plaćaju. Sve je bilo pripremano da ukoliko bi se desilo da je neko ubijen kažu da je to obračun kriminalnih klanova. Šta ih briga, jedan mladić više manje, ako se politički interesi ostvare i poklapaju sa interesima nekih mnogo moćnijih - rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je na pitanje povodom svedočenja okrivljenog saradnika Srđana Lalića koji je govorio o pripremama za njegovo ubistvo, ali i o tome da su pokušavali da nameste njegovom sinu ubistvo jednog člana klana rekao da Lalić ne sme da slaže jer bi ga to odvelo doživotno u zatvor.

- On je rekao da su mom sinu hteli da nameste ubistvo čoveka koga su oni likvidirali, Lazara Vukićevića. Interesantno da to u tajkunskim medijima koji nema šta nisu radili protiv mene i moje porodice nije bilo gotovo ni vesti. Sve je palo u vodu kao i oko Jovanjice - istakao je Vučić.

 


 

Ostavite komentar