Vesti > Politika

KURTI postaje "LOŠ MOMAK", manipulacija PRIŠTINE nije prošla u SAD

Srbija treba da insistira na realizaciji odluka koje su već potpisane

Izvor: K1info/Tanjug

05/02/2023 > 22:26

podeli vest:

KURTI postaje "LOŠ MOMAK", manipulacija PRIŠTINE nije prošla u SAD
Foto: Printscreen/TV K1


Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas da manipulacija koja se servira iz Prištine nije prošla u Vašingtonu i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti postaje "loš momak" u očima Zapada.

- Promena kursa se desila kada je Kurti odbio da prihvati rešenje EU koje se ticalo tablica na KiM. On je tog momenta postao loš momak i popularnost mu se gasi na Zapadu polako. On je toga svestan. Od početka rata u Ukrajini pokušava sve vreme da izazove razne konflikte na Kosovu, da predstavi sebe kao žrtvu, a Srbiju kao zemlju koja bi napala Prištinu - rekao je Šutanovac za Tanjug.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Šutanovac je rekao "da ne postoji najbolji predlog".

- Čak i da pitate one koji su da se KiM vrati u formalno-pravni okvir Srbije, sa svim stanovnicima, rekli bi verovano, pa nije nam to ideja, ideja nam je da vratimo teritoriju, a ne te ljude. Ovde ne postoji idealno rešenje, ni za beogradsku, ni prištinsku stranu.

On je naveo da Srbija treba da insistira na realizaciji odluka koje su već potpisane, a to je Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

- To stavlja u donekle tešku situaciju Kurtija, koji godinama obećava da to neće učiniti i da se ne može učiniti pre nego što Srbija prizna Kosovo. Njegovi argumenti se ne bi promenili i čak i da Srbija prizna Kosovo, a Srbija to neće učiniti. Dakle, argumenti mu padaju u vodu, zapadni partneri sve više veruju Beogradu, nego Prištini i mislim da su oni u većem problemu nego Beograd - zaključio je Dragan Šutanovac.

On je naglasio da Srbija u ovom trenutku ima mnogo bolje odnose sa SAD nego što je to bilo pre nekoliko godina.

 

Ostavite komentar