Vesti > Politika

Država krvari, mi smo U VANREDNOM STANJU, poručio Vučić i najavio POVEĆANJE PLATA

Predsednik Srbije izjavio da, iako nije formalno uvedeno, vanredno stanje je na snazi do kraja sledeće zime

Autor: Tanjug

28/07/2022 > 22:22

podeli vest:

Država krvari, mi smo U VANREDNOM STANJU, poručio Vučić i najavio POVEĆANJE PLATA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/bs


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, iako država nije formalno uvela, do kraja marta je na snazi vanredno stanje. - Za nas su tih osam meseci najteži u poređenju sa svih prethodnih deset godina - kazao je Vučić i najavio da će plate u javnom sektoru od 1. januara biti povećane između 12,5 i 14 odsto.

Vučić je gostujući na TV Pink rekao da je struja postala problem i sada dok je leto te ukazao da država svakog dana plaća dva do tri miliona dnevno za kupovinu struje.

Predsednik Srbije je rekao da ne želi da plaši građane, već samo da ih informiše o situaciji i šta država može, šta radi, i šta ne zavisi od nas.

- Mi se već sada suočavamo sa velikom sušom koja pravi probleme. Mi ne bismo uvozili struju danas da nema suše, ali plaćamo dva miliona evra, nekada i tri, dnevno jer nema vode u rekama, u Đerdapu - kazao je Vučić i objasnio da je cena struje na tržištu Evrope danas dostigla rekord od 540 evra po megavat-satu, a naši građani plaćaju oko 40 evra, što je 14 puta manje.

Suša, kako je dodao, razara nam kukuruz koji je posejan na 950.000 hektara. - Krvarimo na dnevnom nivou za struju, a gas kupujemo, dodatne količine, koje ne idu redovno po ruskoj ceni to plaćamo i utiskujemo u Mađarsku. Do sada smo obezbedili 650 miliona evra da bismo kupili 500 miliona kubnih metara - rekao je Vučić.

Kupili smo sve što se moglo kupiti od energenata u regionu

Foto: Pixabay.com

 

Vučić je rekao da je Srbija od energenata kupila sve što je moglo u regionu da se kupi, jer se priprema za zimu.

- Nema više gde da se kupi i sve što smo mogli da kupimo u regionu, kupili smo i verujem da ćemo i ugalj da rešimo sa našim kineskim prijateljima, ali treba nam zbog barži da poraste vodostaj Dunava, što se očekuje krajem septembra ili početkom oktobra, kada će barže moći da dovuku ugalj iz luke Konstance - rekao je Vučić za TV Pink.

Vučić je kazao da može ugalj da se doveze i kargo vozovima, ali da su nam oni već puni. - Kamionima isto uvozimo sve što možemo i iz BiH i iz svih drugih delova bivše Jugoslavije. Borimo se koliko možemo - naglasio je Vučić.

Poručio je građanima da moraju da budu svesni da država krvar, ali da se i dalje ne ugrožavaju finansije. To, prema njegovim rečima, ne bi bio problem da u svetu funkcioniše tržište kapitala, ali da to nije slučaj.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Svuda je inflacija, a novca nigde nema, niko ne daje novac po niskim kamatama, kao da je Sudnji dan - rekao je Vučić i dodao da Ruminija kao članica EU dobija novac po visokim kamatama od šest odsto, što su nenormalni uslovi, kao i Mađarska i po još višoj kamati.

- Mi imamo dobru finansijsku stabilnost i odajem tu priznanje ministru Malom, jer direktno pregovaramo sa velikim finansijskim investitorima i uspevamo da zakrpimo određene stvari. Sledeća godina će nam biti najteža za vraćanje dugova, jer nam tada dospeva sve od pre 10 godinana i rol over koji smo radili 2012. i 2013. za ranije dugove. Tako da četiri milijarde dugova mi moramo da vratimo sledeće godine. Sve ćemo to da vratimo - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da građani ne treba da se ljute ako deo od svega što je najavio ne bude ispunjeno, po pitanju projekata, energenata i hrane. - Nisam siguran ćemo moći sve rupe da potkrpimo - dodao je Vučić.

Povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara

Foto: Pixabay.com

 

Vučić je najavio i da će plate u javnom sektoru od 1. januara 2023. godine biti povećane između 12,5 i 14 odsto.

- Napravili smo planove da povećamo plate i mnogo više. Mi očekujemo da plate od 1. januara budu uvećane između 12,5 i 14 odsto, što će opet će biti značajno više nego što je međugodišnja inflacija. Nigde drugo neće toliko rasti primanja na takav način i da opet ne ugrozimo stopu javnog duga - rekao je Vučić.

Dodao je da je to 700 miliona evra više iz budžeta ukoliko povećanje plata bude 13 odsto.

- To je za javni sektor, za lekare, medicinske sestre, prosvetne radnike, policajce, vojnike, itd. Gledaćemo da to ide i na 14 odsto, ali to nam zavisi od stope rasta i od pregovora sa MMF. Molim ljude da se ne naljute ako to bude 12 ili 12,5 odsto, jer teško krvarimo i da uspevamo da to podnesmeo samo zahvaljujući dobrim i čvrstim javnim finansijama - naglasio je Vučić.

O predsedniku Skupštine u subotu

Foto: sh.wikipedia.org

 

Predsednik Srbije je najavio je i da će u subotu, na Predsedništvu stranke, biti doneta odluka o kandidatu za predsednika Narodne skupštine, i o ostalim kandidatima za skupštinska tela.

- Dali smo dosta toga opozicionim strankama jer je to fer. Oni su zadovoljni i nisu verovali da će toliko da dobiju. Demokratija neka cveta - poručio je on.

Upitan za mandatara, Vučić je rekao da se suzio krug na dvoje ili eventualno troje ali je izbegao da odgovori ko će biti mandatar i kada će biti doneta odluka. - Mandatar će biti, videćemo - kazao je on.

Ostavite komentar