Vesti > Hronika

Tužilaštvo radi na utvrđivanju UZROKA TROVANJA radnika u firmi "Magna"

Naloženo je i uzimanje uzoraka krvi od zaposlenih koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu i u Opštoj bolnici Aleksinac

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2024 > 20:37

podeli vest:

Tužilaštvo radi na utvrđivanju UZROKA TROVANJA radnika u firmi "Magna"
Foto: Tanjug printscreen


Nakon trovanja isparenjima lepka u aleksinačkoj fabrici Magna 17. i 19. januara, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu pokrenulo je postupak u cilju otkrivanja uzroka tegoba i pogoršanja zdravstvenog stanja zaposlenih i utvrđivanja propusta i eventualne odgovornosti za trovanje radnika, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nakon što je načelnik Policijske stanice Aleksinac 17. januara 2024. godine obavestio da je došlo do trovanja zaposlenih koji su tog dana radili u popodnevnoj smeni Glavni javni tužilac je, zajedno sa  policijskim službenicima PS Aleksinac i Policijske uprave Niš, kao i pripadnicima Uprave za vanredne situacije Niš naložio obezbeđivanje lica mesta. 

- Tužilaštvo je naložilo Institutu za kvalitet radne i životne sredine ‘1. maj’ iz Niša  da 18.01.2024. godine da izvrši potrebna merenja radi utvrđivanja prisutnosti otrovnih materija u vazduhu u unutrašnjosti firme. Sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji naloženo je da utvrde uslove nabavljanja, čuvanja i pripremanja hrane za zaposlene, kako bi se otklonila sumnja da do trovanja  nije došlo od hrane - stoji u saopštenju.

Naloženo je i uzimanje uzoraka krvi od zaposlenih koji su hospitalizovani u Kliničkom centru u Nišu i u Opštoj bolnici Aleksinac radi potvrđivanja prisustva toksina u krvi.

Institut za kvalitet radne i životne sredine, nakon ispitivanja vazduha unutrašnjosti proizvodne hale firme, nije utvrdio prisustvo otrovnih isparenja, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je naložilo da Inspekcija rada Nišavskog  upravnog okruga i Uprava za vanredne situacije utvrde eventualne propuste u postupanju odgovornih povodom trovanja zaposlenih. Tužilaštvo je 19.01.2024. oko 02.00 časa ponovo obavešteno da se radnici treće smene javljaju sa istim ili sličnim simptomima kao i prvog dana.

Tužilaštvo i policija su sutradan ponovo izašli na lice mesta, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje Novi Sad – Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čija tročlana komisija je ponovo uzela uzorke za analizu i utvrđivanje uzroka trovanja, ističe se u saopštenju. U rad su, dodaje se, uključene Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije, dok se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu.

Takođe, komisija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika danas je u prisustvu Tužilaštva i policije izvršila dodatna uzorkovanja.
O novim saznanjima Tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost, vodeći računa o tome da ti podaci ne ugroze istražni postupak, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostavite komentar