Vesti > Hronika

Suđenje porodici KECMANOVIĆ je odloženo za FEBRUAR: Ovo je bio NAJPOTRESNIJI TRENUTAK danas u VIŠEM SUDU

Roditelji ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" svedočili na suđenju protiv porodice Kecmanović

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2023 > 15:42

podeli vest:

Suđenje porodici KECMANOVIĆ je odloženo za FEBRUAR: Ovo je bio NAJPOTRESNIJI TRENUTAK danas u VIŠEM SUDU
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ b


U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem roditelja ubijenih 3. maja u OŠ Ribnikar nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je u pomenutoj školi ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba   

Na suđenju su danas prvo svedočili Anđelko i Natalija Aćimović roditelji ubijene devojčice, koji su ispričali kako je ta porodica funkcionisala i koliko je njihova ćerka njima ulepšavala svaki dan.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ b

 

Njihova ćerka ranjena je 3. maja ali je podlegla povredama 15.maja, a njen otac je opisao da je u bolnici bila natečena jer joj je jedan metak bio u glavi, dok su se oni svaki dan nadali da će ipak preživeti uprkos prognozama lekara. 

Kako je objasnio devojčicin otac, tih 12 dana su se nadali čudu, da njihova ćerka preživi, ali su zahvalni što su imali još tih 12 dana da provedu sa njom, ali nisu ni pili ni jeli već su se samo molili. 

Njihova ćerka je tražila početkom godine da se prebaci u drugi razred, ali odgovor od direktorke škole nisu dobili i na kraju je ona ipak ostala u tom razredu. 

Osvrnuli se sa na tužene, odnosno porodicu Kecmanović, i naveli da je to devijantna porodica kojoj je samo bio bitan novac i karijera. 

- Jasno je da je to devijantna porodica koja ne oseća ni malo griže savesti ni odgovornosti. Niko ne misli da je on (otac dečaka) imao želju da K.K. ubije toliko ljudi, ali mu je dao sredstvo da ubije - tvrdi Anđelko Aćimović.

Aćimović tvrdi da je Vladimir Kecmanović u istrazi za svog sina rekao "on nam je uništio život", dodajući da su devojčice većinski bile na njegovom spisku, što kako tvrdi Anđelko Aćimović, pokazuje da je K.K. "Mrzeo sve što je žensko".

Njegove reči da je njegova ćerka tu dušom i da je stalno sa njima, ali da ipak jedva čega da ode iz ovog sveta kako bi bio sa njom,  su potresle sve prisutne u sudnici koji su kao i juče često plakali. 

Majka ubijene devojčice navela je da su je majke druge ubijene dece tešile da život ide dalje, ali kada je pogledala u njih, njihove oči su bile mrtve. 

Svedočili su i roditelji ubijenog stražara Dragana Vlahovića koji su rekli da je on bio najbolji od najboljih i da je mnogo voleo decu.

Njegova majka je istakla:

- Moj Dragan je veliki hrabar čovek, nisam sigurna da sam ga ja tako vaspitala mislim da ga je Bog takvog poslao".
Nina Kobiljski majka ubijene devojčice ispričala je ceo život svoje ćerke, od samog rođenja, kao i da joj je stalno govorila "baš sam tebe takvu želela.

Kobiljski je navela da je ona saznala da joj je ćerka ubijena tek u policijskoj stanici, odnosno da sve vreme dok je bila ispred škole od pucnjave nije bila svesna da su deca ubijena, već je čekala svoju ćerku ispred škole kako bi je zagrlila kad izađe jer je bila sigurna da se mnogo uplašila. 

Kako je objasnila, čak i kada je videla u medijima vest da je osmoro dece ubijeno, ona je pomislila da mediji lažu i nije prihvatala. 

Nakon što su joj saopštili da joj je ćerka ubijena, stavili su je u kola hitne pomoći jer joj se slošilo, kao što se i njenom suprugu, koji je tad bio u Rumuniji slošilo, i njenoj majci koja je bila ispred škole i čekala devojčicu.

- Mi smo tad svi pali kao domine. Ja ispred stanice, nakon čega su me stavili u kola hitne pomoći. Suprug u Rumuniji, a moja majka ispred škole i njoj je takođe ukazana medicinska pomoć - navela je Kobiljski.

Najpotresniji trenutak na današnjem suđenju je bio kada je Kobiljski pričala kako je ćerku spremala za sahranu, da joj je kupila patike koje je želela, kao i trenutak kada su je, dok je bila u sanduku, grlili, ljubili i mazili. 

Današnje suđenje je odloženo za februar kada će Kobiljski nastaviti sa svedočenjem, dok je za 23. februar zakazano svedočenje tuženih Vladimira i Miljane Kecmanović. 

Na jučerašnjem suđenju svedočili su roditelji, odnosno porodice Božović, Čikić i Martinović.

Tužbu u ovom sporu za naknadu štete podnelo je ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presue pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio u odnosu na oca dečaka privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Rešenje o potvrđivanju optužnice postalo je pravosnažno, pa se očekuje da Viši sud u Beogradu uskoro zakaže početak suđenja i u tom krivičnom postupku. 

U ovom sudu vodi se još jedno suđenje po tužbi protiv porodice Kecmanović, škole i države, koju su podneli članovi porodice Dukić, odnosno devojčice koja je ubijena u školi.
 

Ostavite komentar