Vesti > Hronika

Jednu ŽENU živu ZAPALIO, drugu SILOVAO: Radomir Blagojević iz Smedereva ide na DOŽIVOTNU robiju!

Tokom suđenja nasilnik nije izrazio ni osećaj krivice ni kajanja

Izvor: K1info/telegraf.rs

06/12/2023 > 16:41

podeli vest:

Jednu ŽENU živu ZAPALIO, drugu SILOVAO: Radomir Blagojević iz Smedereva ide na DOŽIVOTNU robiju!
Foto: Pixabay.com


Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu, kojom je Radomir Blagojević iz Smedereva osuđen na doživotnu robiju, jer je zapalio Zoricu Kalinić, koja nije htela da bude u vezi sa njim, pa je žena od strahovitih opekotina preminula u bolnici nakon dva dana.

On je osuđen i što je mesec dana ranije u svojoj kući u Smederevu silovao R. N., nakon čega je pobegao.

Apelacija je utvrdila da je Viši sud u Beogradu pravilno postupio kada ga je osudio za teško ubistvo i izrekao najveću kaznu. Prihvaćena mu je olakšavajuća okolnost da je priznao izvršenje radnji na štetu oštećene Zorice Kalinić, dok su mu otežavajuće okolnosti praćenje Zorice, zatim način na koji je izvršio krivično delo, jer ju je polio benzinom čim mu je okrenula leđa u trenutku kada je ulazila u zgradu u kojoj je živela. Bacio je na nju celu kanticu i upaljačem je zapalio.

Otežavajuće je i njegovo držanje posle učinjenog krivičnog dela, budući da se, iako je video da oko njega sve gori, samo okrenuo i otišao iz ulaza, da je nakon toga, prema sopstvenom kazivanju, prvo išao sporednim ulicama ka Surčinu, a onda ušao u neki autobus prema gradu, potom otišao do Pančeva, te obalom Dunava peške otišao u svoje selo gde je stigao oko 4.30 časova ujutru, a tek sutradan rekao šta je učinio oštećenoj Zorici.

Sud je cenio i da Blagojević ništa nije preduzeo kako bi na bilo koji način pokušao da umanji posledice učinjenog krivičnog dela, u smislu da je pozvao hitnu pomoć i vatrogasnu službu, već se samo okrenuo i otišao kao da se ništa nije dogodilo, čime je ispoljio prema žrtvi bezosećajnost i bezobzirnost. Takođe, okrivljeni je na suđenju izjavio da mu je žao samo što na mestu pokojne Zorice Kalinić nije bila oštećena R. N., iz čega proizlazi da se uopšte nije pokajao zbog učinjenog.

Foto: Printscreen RTS

 

- Opredeljujući se za kaznu doživotnog zatvora, prvostepeni sud je pravilno imao u vidu i raniji život okrivljenog i njegovo psihijatrijsko–psihološko veštačenje. Ceneći sve navedene okolnosti, prvostepeni sud je pravilno osudio okrivljenog na jedinstvenu kaznu doživotnog zatvora, koja je jedina adekvatna u konkretnom slučaju, jer se svrha kažnjavanja ne bi mogla ostvariti izricanjem blaže zakonom propisane kazne - navedeno je u obrazloženju pravsonažne odluke.

Blagojević  je pre tri godine u julu svoju partnerku Zoricu Kalinić (66) živu polio benzinom, a potom zapalio. Mesec dana pre toga, pretukao je i silovao R. N. Prošle godine na suđenju u Višem sudu u Beogradu priznao je da je Zoricu brutalno ubio.

Njemu se sudilo i da je mesec dana ranije silovao R. N., ali je na svedočenju optužio žrtvu silovanja da laže i da bi više voleo da je ona na "Zoričinom mestu".

Foto: Pixabay.com

 

Posle svedočenja R. N., koja je izjavila da je kobne večeri došla kod njega kako bi mu za novac sredila kuću, a on je brutalno pretukao i silovao, on je tada skočio sa optuženičke klupe i obratio se žrtvi.

- Ona puno laže. Odgovaram za ubistvo Zorice i spreman sam za kaznu, ali pred svima da kažem - više bih voleo da je Zorica živa, a da je ova pod zemljom - rekao je Blagojević.

R. N. posvedočila je da se zbog delimične amnezije ne seća svih detalja, ali da je posle onoga što joj je optuženi uradio 36 sati ležala u bolnici bez svesti. Ipak, navela je da zna da ju je udarao po glavi dok nije pala u nesvest.

- On mi je ispričao svoju tužnu životnu priču. Bilo mi ga je žao i nastavila sam da se družim s njim. Počeo je da mi se udvara i da mi šalje poruke, ali nije mi se sviđao kao muškarac. Pozvao me je da mu za novac očistim kuću i ja sam došla. Skuvao mi je kafu, i čim sam popila drugi gutljaj, primetila sam da je čudna - ispričala je R. N. pred sudom.

Navodno, posle trećeg ili četvrtog gutljaja kafe, kako je rekla, osećala se loše i počela je da "gubi kontakt sa stvarnošću".

- Pretukao me je. Oči su mi bile pune krvi, izgubila sam privremeno vid - rekla je žena.

Inače, tokom suđenja nije izrazio ni osećaj krivice ni kajanja. Ovo je veštačenjem strukture njegove ličnosti utvrdila psiholog Nada Janković.

Ostavite komentar