Vesti > Hronika

Reagovanje na PUCNJAVU u školi u centru Beograda: Žanjemo ono što je sejano decenijama i sad se ČUDIMO

Nastavnik danas nije autoritet kao pre 30 godina, i on je za to najmanje kriv, čulo se na televiziji K1 povodom tragedije u osnovnoj školi

Izvor: K1info

03/05/2023 > 19:38

podeli vest:

Reagovanje na PUCNJAVU u školi u centru Beograda: Žanjemo ono što je sejano decenijama i sad se ČUDIMO
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Jutros se u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru desila tragedija u kojoj je život izgubilo osmoro dece i čuvar škole, a više dece, kao i nastavnica su povređeni. Čestrnaestogodišnji K.K. u školu je došao sa dva pištolja i nekoliko molotovljevih koktela, a posle pucnjave izašao je u dvorište škole i pozvao policiju.

O nezapamćenoj tragediji govorio je u emisiji “Uranak” na K1 TV Jahja Fehratović, predsednik pododbora za nauku i visoko obrazovanje.

- Mi smo jutros u 10 sati imali zakazanu sednicu odbora na kojoj su bili prisutni predstavnici ministarstava i prosvete i sporta koju smo prekinuli. Ovo je situacija u kojoj žanjemo ono što smo sejali prethodnih 30 godina. Propustili smo sve devijacije koje su nam se dešavale u smislu pedagoške dimenzije, koja je nažalost mnogo manje prisutna u školama nego što je bila pre. Izostanak te dimenzije je dovela do toga da imamo sve ove devijacije koje su prilično sakrivene dok ne eksplodiraju dok se ne dese ovakve situacije. Vi svakodnevno da pitate prosvetne radnike, većina njih ima određene alarme koje su potezali. Imali smo informacije stalno da se u školama događaju situacije da su prosvetni radnici izgubili autoritet koji su imali. Nastavnik danas nije onaj autoritet kakav je bio pre 30 godina. Učitelj nije što je bio pre 30 godina. Nema tog autoriteta koji može da spreči bilo šta zato što je jednostavno takav ambijent, a onda i vaspitanje iz porodice. Pritisak na nastavnike, pritisak na celokupan sistem, devijacije razne prirode. A uz sve to ako dodate ko su uzori našoj deci, vidite da smo u velikim problemima – rekao je Fehratović.

Foto: K1/Printscreen

 

Predsednik pododbora za nauku i visoko obrazovanje istakao je da su idoli dece danas svi oni koji to nikako ne bi trebalo da budu.

- Krenuvši od rijaliti zvezda, jutjubera… Ja sam roditelj četiri đaka. Moje dete je isto sedmi razred i kad sam dobio informaciju da je stradalo osam učenika, to je moglo biti moje dete jutros ubijeno. Ono što smo mi na odboru iniciriali i što je Ministarstvo iniciralo je Nacrt strategije za bezbednost u školama, a svakako su u pripremi i izmene i dopune Zakona o obrazovanju. Mi danas imamo samo u članu 86 da je donošenje eksploziva u škole teži slučaj – dodao je Fehratović.

Slučaj iz Novog Pazara je nedopustiva stvar

Roditelji na poziciji štite svoje dete po svaku cenu, dodao je.

- Mi smo u Novom Pazaru imali situaciju da se spale dnevnici i da dete koje je to uradilo ne odgovara zato što mu je roditelj neko od lokalnih funkcionera. I to se dešava svuda u Srbiji i to su naši problemi koji su nas doveli dovde. Zaista je poslednji trenutak da se preduzmu sve mere da do ovoga ne bi dolazilo. I treba da se promeni status nastavnika i prosvetnih radnika. Imamo primer u Japanu, jedini koji imaju pravo da se ne klanjaju caru su učitelji, a svi ostali se moraju pokloniti caru.Status učitelja kod nas je doveden u situaciju da su ugroženi. Jedna od stavki u strategiji koju sam pominjao jesu mediji. Svi mediji sa nacionalnom fekvencijom će po zakonu morati da imaju obrazovni program. Televizije značajno doprinose porastu nasilja – kazao je Jahja Fehratović.

Društvo je zakazalo

- Istragom treba temeljno da se utvrdi ko je najviše zakazao i gde je najveći problem. Mi znamo da donesemo kvalitetne zakone, ali implementacija nam je zakazala. Devalvirali smo sve institucije koje predstavljaju temelj, a to su škola i porodica - kazao je sagovornik televizije K1.

 

 

 

Ostavite komentar