Vesti > Hronika

PONAVLJA se suđenje Šariću i njegovim saradnicima - optuženica ih tereti za PRANJE NOVCA

Apelacioni sud u Beogradu je lane 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić bio osuđen na devet godina zatvora

Izvor: K1info/Tanjug

29/03/2023 > 19:14

podeli vest:

PONAVLJA se suđenje Šariću i njegovim saradnicima - optuženica ih tereti za PRANJE NOVCA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


U Specijalnom sudu u Beogradu danas je krenulo ispočetka ponovljeno suđenje Darku Šariću i za 15 njegovih saradnika, koje tužilaštvo tereti za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Šarić je, upitan da li ostaje pri ranijoj odbrani, naveo da ostaje i naveo da je drugi deo novca za firmu "Štampa" išao preko banke u Crnoj Gori u banku na Kipru, tvrdeći da je založio akcije u banci i dobio pet miliona evra. 

Kako je naveo Šarić, veštaci su sve analizirali i potvrdili da je "sve čisto", što su advokati odbrane sudu dostavili u dokumentaciji.

Ponovio je da je prošli put bio osuđen za nešto za šta nije optužen, odnosno za kupovinu fime "Štampa".

Drugooptuženi Nebojša Jestrović je predložio sudu da se u ovom postupku presluša razgovor sa svedokom-saradnikom Nebojšom Joksovićem, jer se u tom razgovoru, kako tvrdi, pominje samo novac, stoga ne bi trebalo da taj snimak bude dokaz u postupku za krijumčarenje droge, već pranje para.

Jestrović je zamolio sudsko veće da postupa po zakonu, raspravljajući se sa sudijama i pričajući o stvarima koje nisu deo ovog sudskog postupka.

- Ja sam nervni bolesnik, morate me razumeti i pustite me da se branim kako znam - rekao je Jestrović .

Svi optuženi su ostali pri svojim ranijim odbranama, dok je Goran Vučković rekao da je na njega vršen pritisak od strane pripadnika BIA i tužilaca da priča neistine i tada se izvinio i optuženom Bobanu Stoiljkoviću.

Optuženi Stoiljković je sudu dostavio krivične prijave koje je podneo protiv ljudi koji su, kako je kazao, terali pripadnike ove grupe da pričaju neistine.

Dostavio je i slike sa video nadzora ispred zgrade u kojoj je Vučković živeo, gde se vidi pripadnik BIA kako ulazi, dok je na suđenju, kako tvrdi Stojiljković, pričao da se nije viđao sa Vučkovićem.

Stoiljković je sudu dostavio i dokumentaciju poziva između tog pripadnika BIA i Vučkovića.

 

Optuženi Nebojša Spasić je naveo da je našao stari pasoš koji dokazuje da je tog dana, za kad tužilaštvo tvrdi da je bio u banci i učestvovao u pranju novca, on zapravo bio u Paraliji sa prijateljima.

Spasić je sudu dostavio fotokopiju stranice pasoša na kojoj je pečat izlaska iz zemlje, dodajući da je unuk slučajno našao taj pasoš dok se igrao.

Odbrana je predložila nove dokaze nakon čega je sudija zakazao sledeće suđenje za 9.maj.

Na početku suđenja razdvojen je postupak prema Marku Daboviću koji je bolestan, o čemu je sudu dostavljena medicinska dokumentacija.

Sud je na nekom od prethodnih suđenja doneo rešenje da se Bojanu Stanojkoviću sudi u odsustvu.

Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila prošle godine, pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminlalnu grupu.

Stanojković je obuhvaćen i novom optužnicom koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove nove organizovane kriminalne grupe, kojom se terete za oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića.

Pripremno ročište po toj optužnici je odloženo prethodne nedelje, pošto je odbrana tražila izuzeće predsednika sudskog veća i predsednika suda, a sledeće pripremno ročište je zakazano za 10. april. 

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo, podseća RTS.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Šariću i ostalima u postupku za pranje novca suđenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je 4. avgusta prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora. 

Pored Šarića, presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

 

 

 



 

Ostavite komentar