Vesti > Beograd

Posetite NAJMISTERIOZNIJE MESTO u gradu - Istorija PODZEMNOG BEOGRADA kao atrakcija

Vidoje Golubović, jedan od autora knjige "Beograd ispod Beograda", bio je današnji vodič velikom broju zainteresovanih posetilaca

Autor: K1 info/Tanjug

25/09/2022 > 18:11

podeli vest:

Posetite NAJMISTERIOZNIJE MESTO u gradu - Istorija PODZEMNOG BEOGRADA kao atrakcija
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U okviru Dana kulturne baštine u Beogradu su i ovog vikenda organizovane vođene šetnje kroz podzemlje grada pod nazivom "Beograd ispod Beograda", kako glasi i naziv knjige čiji je jedan od autora i današnji vodič Vidoje Golubović.

- Istorija podzemnog prostora datira još četiri, pet hiljada godina pre Hrista. Ovaj lokalitet na Tašmajdanu ima tri celine, jedna je vezana za kamenolom koji ima podatke iz rimskog perioda, zatim Lerovo komandno mesto, i treće je prava prirodna pećina koja je stara između šest i osam miliona godina - rekao je Golubović za Tanjug.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vidoje Golubović

Ekipa Tanjuga je na ulazu u tunele Tašmajdan zatekla veliki broj posetilaca, a Vidoje kaže da je isto bilo i proteklog vikenda, kao i za sve četiri ture koje su organizovane danas.

- Vlada veliko interesovanje i kamo sreće da se ovo organizuje da bude prava turistička atrakcija Beograda, i ne samo ovo nego i Avala i Karađorđeva ulica, i brojne druge destinacije gde se nalaze podzemni objekti. Svi oni imaju takvu istoriju čime se Beograd može dičiti - naglasio je Golubović.

Autori knjige "Beograd ispod Beograda" Zoran Nikolić i Vidoje Golubović su u svojoj knjizi opisali podzemni Beograd, a za tašmajdanske tuneli kako kažu važe i za najmisterioznije mesto u Beogradu, koje "pamti" Rimljane, Turke, Nemce i Srbe.

Tašmajdan su još Rimljani koristili kao kamenolom, da bi to isto činili i Turci koji su mu i dali ime od reči "taš" - kamen, i "majdan" - rudnik.

O veličini ovog prostora govore beleške putopisca Feliksa Kanica 1860. godine koji je napisao da je na tom mestu moglo da bude sklonjeno više od 600 volujskih zaprega sa hranom.

U Prvom svetskom ratu su se i naši ljudi skrivali od austrougarskog bombardovanja, a nemačka komanda je pećine iskoristila kao ozbiljno vojno sklonište.

Danas tu postoje tri pećine povezane hodnicima, kao i prostor u kojem su boravili nemački vojnici tokom okupacije.

 

 

 

Ostavite komentar