Vesti > Beograd

Osmi PROTEST KOALICIJE SPN: Ispred RIK-a ponovljeni zahtevi

Njima su se pridružili i studenti, koji su danas protestovali ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

25/12/2023 > 19:17

podeli vest:

Osmi PROTEST KOALICIJE SPN: Ispred RIK-a ponovljeni zahtevi
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ


Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) okupile su se večeras, ponovo ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran.

Njima su se pridružili i studenti, koji su danas protestovali ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i tražili da im se omogući uvid u birački spisak, a zbog čega je šest sati bio blokiran saobraćaj u Ulici kneza Miloša, Nemanjinoj, Birčaninovoj.

Predstavnici koalicije SPN istakli su da su ispred RIK-a kako bi podržali kolege koji štrajkuju glađu osam dana i ponovili svoje zahteve koji se odnose na ponavljanje izbora.

Jedan od nosilaca liste Miroslav Aleksić rekao je da je juče kandidat te liste za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović "samo želeo da se sa balkona Skupštine grada obrati učesnicima protesta, ali da mu to nije dozvoljeno".

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" su rekli da, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, protest održe i sutra u 18 časova. Na skupu su predstavnici koalicije SPN Dragan Đilas, Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Janko Veselinović, Pavle Grbović, Radomir Lazović.

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Predstavnici koalicije podržali su danas protest grupe studenata održan ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Srbije, tokom kojeg su studenti najavili da će podneti novi zahtev u kome će od svih lokalnih samouprava tražiti da im omoguće uvid u biračke spiskove i da će im dati rok do srede.

Jučerašnje proteste obeležili su neredi koji su počeli nakon što su predvođeni liderima SPN-a, demonstranti napravili prsten oko Skupštine Beograda i pokušali da na silu uđu u zgradu. Demonstranti su polomili vrata i više prozora na zgradi Skupštine Beograda, bacali staklene flaše, kamenice i motkama razbijali vrata.

MUP je ranije danas saopštio da je tokom noći zbog nereda procesuirano 38 osoba, a da je osmoro pripadnika policije povređeno. Zbog jučerašnjih nereda danas je zasedao i Biro za koordinaciju službi bezbednosti.

Ostavite komentar