Vesti > Beograd

Vrtić mali, MUKA VELIKA: Privatnici NADUVALI CENE, roditelji moraju da PLAĆAJU I IZOSTANKE

Ekonomska cena vrtića u Beogradu za 2023. godinu je rešenjem gradskih vlasti još u 2022. utvrđena na nivou od 28.140 dinara

Izvor: K1info/N1

21/09/2023 > 11:30

podeli vest:

Vrtić mali, MUKA VELIKA: Privatnici NADUVALI CENE, roditelji moraju da PLAĆAJU I IZOSTANKE
Foto: Freepik.com


Grad Beograd je od 1. septembra povećao subvenciju za sve vrtiće - i državne, i privatne - u jednakom iznosu, na 28.140 dinara. I dok će tom odlukom boravak dece u državnim biti besplatan, za decu u privatnim neće, jer su mnogi u međuvremnu podigli cene.

Uz subvenciju Grada Beograda, boravak u privatnim vrtićima trebalo je da bude jeftiniji do 5.600 dinara, tj. za onoliko koliko je povećana dotacija grada. Međutim, pojedini privatni vrtići su još letos najavili roditeljima podizanje cena.

U jednom privatnom vrtiću na Novom Beogradu, cena je podignuta između 6.000 i 10.000 dinara. Prema rečima jedne mame čije dete ide u taj vrtić, pored dizanja cene, vrtić je dodao i aktivnosti, koje se ranije nisu naplaćivale, a sad se naplaćuju.

Obaveštenje da ih čeka povećanje cene, tokom leta dobili su i roditelji dvoje dece koja idu u drugi privatni vrtić, takođe na Novom Beogradu.

Cena je podignuta sa 30.000 dinara na 35.000 dinara, kaže za N1 mama dvojice dečaka.

Ona kaže da su u neravnopravnom položaju u odnosu na državne vrtiće, iako, kaže, nemaju izbora jer su im deca odbijena više puta zbog nedostatka mesta.

Foto: Pexels.com

 

Na cene privatnih vrtića grad ne može da utiče. Cene određuju same privatne predškolske ustanove.

Ekonomska cena vrtića u Beogradu za 2023. godinu je rešenjem gradskih vlasti još u 2022. utvrđena na nivou od 28.140 dinara. Pošto grad subvencioniše 80 odsto ekonomske cene, što je 22.512 dinara, roditelji dece koja pohađaju državne predškolske ustanove na nivou Beograda plaćaju najviše 5.628 dinara mesečno.

To funkcioniše po sledećem principu – roditelj privatnom vrtiću uplaćuje punu cenu, koja se kreće oko 31.000 dinara i više, a Grad Beograd roditelju refundira subvenciju u iznosu od 22.512 dinara. To znači da boravak deteta u privatnom vrtiću mesečno košta oko 8.500 dinara, pa naviše, već u zavisnosti od cene konkretnog vrtića.

Za razliku od državnog vrtića gde roditelj mesečno plaća maksimum pomenutih 5.628 dinara, kod privatnih se subvencija koja se roditeljima uplaćuje na račun smanjuje u situaciji kad dete ne ide u vrtić, dok istovremeno vrtić roditelju najčešće fakturiše punu cenu, kao da dete ide redovno.

Od 1. septembra, subvencije rastu na iznos od 28.140 dinara, tj. na 100 odsto ekonomske cene državnog vrtića u Beogradu.

U 551 privatni vrtić u Beogradu uz subvencije upisano je 24.355 dece.

Oni vrtići koji nisu podigli svoje cene, tvrde za RTS da posluju na ivici ekonomske isplativosti. 

- Ekonomska cena je formirana pre sedam godina i ona nije menjana. Za to vreme plate su otišle 100 odsto, treba da idu i dalje jer mi isto svi čekamo neku bolju naplatu, da bismo mogli da pružimo i našim saradnicima i našim zaposlenima mnogo bolje uslove. Nama su poskupele sve dažbine - ketering, struja, voda, šta god je moglo da poskupi, poskupelo je, a ljudi nisu dirali cene - rekla je direktorka jednog privatnog vrtića Snežana Maksimović.

 

Izostanak dodatno košta

RTS piše da se roditelji žale i na to što - ukoliko dete izostane iz privatnog vrtića, njih to dodatno košta oko 600 dinara po danu, jer se refundira samo 50 odsto. Ova odluka je trebalo da bude promenjena i da, uz izveštaj lekara ili rešenje o godišnjem odmoru, taj trošak ne ide na teret roditelja.

- Međutim, sad postoji neka priča, to nismo čuli iz vrtića nego ovako sa strane, da je to opozvana odluka i da sada izgleda treba da donesu novu odluku po kojoj će vratiti te penale. Daleko od toga da će to biti besplatni vrtići, to odavno nisu besplatni vrtići, nego što će to biti više od 10.000 hiljada svakog meseca - napominje jedna majka iz Beograda. 

Foto: Pixabay.com

 

Na cene privatnih vrtića Grad ne može da utiče. U odgovoru Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da se način subvencionisanja boravka dece u privatnim vrtićima neće menjati i sve će funkcionisati kao i do sada.

Inače, zvanično, do sada je u svih 17 predškolskih ustanova ispod crte ostalo 4.500 mališana.

Ostavite komentar