Vesti > Beograd

I ove godine beogradskim ŠKOLARCIMA do 19 godina VAUČERI od 6.000 dinara za sportsku opremu - i to NIJE SVE

Postoji mogućnost da sledeće godine roditelji dobiju vaučere u iznosu cene kompleta udžbenika, pa mogu novac da potroše na nešto potrebnije

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 12:45

podeli vest:

I ove godine beogradskim ŠKOLARCIMA do 19 godina VAUČERI od 6.000 dinara za sportsku opremu - i to NIJE SVE
Foto: Freepik.com


Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović rekla je danas da je aktuelnoj gradskoj vlasti želja da se vrati ugled i dostojanstvo koje su vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori nekada imali i dodala da je od početka mandata najvažnije unapređenje obrazovnog sistema.

Na pitanje kad i kako će plate vaspitača u Beogradu biti 100.000 dinara, Vidović je za Politiku podsetila da će na republičkom nivou svim prosvetnim radnicima plate biti uvećene za 5,5 odsto ovog meseca i da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda rebalansom budžeta predviđeno da se osnovica zarade u predškolskim ustanovama u Beogradu poveća za 16 odsto.

- Do sada je je uvećena za šest, a biće i za dodatnih 10 odsto. Predsednik je najavio da će osnovica plata u prosveti od januara biti za još 10 odsto veća. Nakon toga zarade vaspitača sa sedmim stepenom stručne spreme u prestoničkim vrtićima iznosiće više od 100.000 dinara - rekla je Vidović.

Podsetila je i da je zaposlenima u beogradskim predškolskim ustanovama u martu isplaćena solidarna pomoć po 25.000 dinara i dodala da postoji namera da se taj iznos uveća na 40.000 dinara.

- To je pokazatelj odgovorne politike i gradske i republičke vlasti u odnosu prema ljudima koji rade sa najmađima - navela je ona.

Na pitanje koje su ključne promene u sistemu obrazovanja i dečje zaštite u prestonici u poslednjih godinu i po dana, Vidović je navela da je kupovinom udžbenika za sve osnovce i srednjoškolce grad Beograd uradio ono što je dobro za svaku porodicu koja ima školarce.

Foto: Pixabay.com

 

Dodala je da je za sledeću godinu gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio mogućnost da roditelji dobiju vaučere u iznosu cene kompleta udžbenika i da ukoliko nemaju potrebe za novim knjigama potroše taj novac na nešto što im je potrebnije.

- Odluka još uvek nije doneta, a namera je da se unapredi i bude u najboljem interesu sugrađana - rekla je ona.

Vidović je navela da će se ponovo dodeljivati vaučeri koji su uvedeni prošle godine u iznosu od 6.000 dinara za sportsku opremu, koji će moći da se iskoriste i za kupovinu materijala za edukaciju i igru, a dobiće ih deca do 19 godina i svi zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

- Prvi put ove godine za oko 9.000 zaposlenih u predškolstvu u svim opštinama obezbeđeni su preventivni zdravstveni sistematski pregledi o trošku grada. Besplatan je engleski za sve predškolce - ukazala je ona.

Na pitanje koliko ima novih i renoviranih vrtića i škola, a gde nedostaju, Vidović je navela da je ove godine otvoren novi vrtić na Bežanijskoj kosi sa 270 mesta, a da je vrtić "Kraljica Marija" na Savskom vencu prošle godine kompletno obnovljen.

Dodala je vrtići nedostaju, između ostalog, u Sremčici i Paliluli.

Ostavite komentar