Vesti > Beograd

Za dlaku IZBEGNUTA TRAGEDIJA u Zemunu: Dispečer ISKLJUČIO NAPON da spreči TEŽAK SUDAR

Oba voza su blagovremeno zaustavljena, sudar je izbegnut, nema povređenih i nema nikakve materijalne štete

Izvor: K1info/novosti.rs

19/09/2023 > 12:17 >> 12:34

podeli vest:

Za dlaku IZBEGNUTA TRAGEDIJA u Zemunu: Dispečer ISKLJUČIO NAPON da spreči TEŽAK SUDAR
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući brzoj, prisebnoj i profesionalnoj reakciji dispečera telekomande u stanici Beograd Centar, danas, u 9.15 sati izbegnut je sudar dva putnička voza u železničkoj stanici Zemun.

Dispečer u novom Telekomandnom centru u železničkoj stanici Beograd Centar, iz koga se prati saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar – Novi Sad, reagovao je odgovorno i pravovremeno, nakon što je na monitorima za praćenje saobraćaja odmah registrovan položaj vozova.

Vozovi su, srećom, uspeli da se zaustave samo dvadesetak metara metara jedan od drugog, piše Kurir.

Dispečer je naložio da se u Centru za daljinsko upravljanje isključi napon u kontaktnoj mreži na tom delu pruge, što je odmah i učinjeno i na taj način su se vozovi zaustavili.

Putnički voz koji je iz Bara saobraćao za Beograd Centar ulazio je na deveti kolosek u železničkoj stanici Zemun. U isto vreme, prema prvim informacijama sa lica mesta, Regio voz koji je iz Novog Sada saobraćao ka Beograd Centru krenuo je sa osmog koloseka i bez odobrenja prošao izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju.

Oba voza su blagovremeno zaustavljena, sudar je izbegnut, nema povređenih i nema nikakve materijalne štete.

Na licu mesta je železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja, koja treba da istraži sve detalje ovog događaja. Posle završene istrage biće pokrenuti postupci, po zakonu, protiv onih čija odgovornost bude utvrđena.

Železnički saobraćaj u stanici Zemun trenutno je u prekidu.

Kako je jedan putnik ispričao za Kurir putnici u vozu u kom je on bio su osetili samo naglo kočenje, ali niko nije nimalo povređen.

- Putnici su bili baš uplašeni jer je bilo i mnogo dece, a bila bi ogromna tragedija da nisu uspeli da se zaustave na vreme - kaže on i dodaje:

- Jedan mašinovođa nije stao na crveno svetlo na semaforu, kako sam ja čuo, i ušao je u traku u kojoj je već išao voz iz suprotnog smera. Tako se sve desilo.

Putnici su u vozovima zadržani oko sat vremena, kako bi se načinio zapisnik, a onda su peške krenuli odatle. Na licu mesta i dalje je policija i komisija iz Železnice Srbije.

 

 

Ostavite komentar