Vesti > Beograd

BEOGRAĐANI dobijaju 300 AUTOBUSA, a posle 15 godina i nove TRAMVAJE: Šapić o rebalansu budžeta

Među više od 30 tačaka dnevnog reda pred odbornicim biće i rešavanje problema zapuštenih fasada i izloga

Izvor: K1info/Tanjug

13/09/2023 > 13:02

podeli vest:

BEOGRAĐANI dobijaju 300 AUTOBUSA, a posle 15 godina i nove TRAMVAJE: Šapić o rebalansu budžeta
Foto: ATA Images


Odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici razmatraju rebalans gradskog bužeta za 2023. kojim će biti obezbeđena dodatna sredstva za povećanje osnovica za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama, ali i za ulaganja u putnu infrastrukturu i obnavljanje voznog parka Gradskog sabraćajnog preduzeća.

Među više od 30 tačaka dnevnog reda pred odbornicim biće i rešavanje problema zapuštenih fasada i izloga, kao i donošenje odluke o vaučerima kojima će Beograđani ove godine moći da nabave uz školsku i sportsku opremu i opremu za bebe i igračke.

Kako je gradonačelik Aleksandar Šapić najavio pred početak sednice, a i na samoj sednici, jedna od važnih odluka koja će biti doneta jeste da se povećaju osnovice plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Zahvaljujući rebalansu biće obezbeđena sredstva za nabavku novih vozila za gradskih prevoz na gas, najavio je gradonačelnik i naglasio da vozila na naftu ne smeju biti više na ulicama.

Foto: ATA Images

 

Grad planira, kako je rekao gradonačelnik, zahvaljujući kreditima i lizingu, ali i uštedi na nafti koju nova vozila neće koristiti da znatno obnovi vozni park GSP-a.

- Okvir je oko 300 miliona evra, a u zavisnosti od mogućnosti Grada sredstva će narednih nekoliko godina biti korišćena za nabavku novih vozila, koja će na osnovu strateške odluke biti na gas ili električna - rekao je on. 

Naglasio je da će računica biti takva da će zapravo svaka nabavka od sada Grad koštati nula dinara, jer  bi na godišnjem nivou razlika u ceni između nafte i gasa iznosila tačno toliko, ako ne i više, koliko košta i novo vozilo koje bi se nabavilo. 

- Očekujem da ćemo u prvoj turi nabaviti skoro 300 autobusa, ali ćemo pokušati i da nabavimo i oko 20 tramvaja, prvi put posle petnaest godina - naveo je Šapić.

Pred odbornicima će, kako je najavio, biti i odluka o vaučerima u vrednosti od 6.000 dinara za koje će moći da se, uz sportsku i školsku premu, nabavi između ostalog i oprema za bebe i dečje igračke.

Odbornici bi trebalo da donesu odluka o javno privatnom partnerstvu koja će, kako je Šapić rekao doneti takođe velike uštede, u sklopu reorganizacije.

Foto: ATA Images

 

Gradonačcelnik je najavio da će za mesec dana kada bude podvukao liniju govoriti o rezultatima postugnutim od raskidanja ugovora sa Kentkartom. 

- Videćete šta je urađeno za samo par meseci - rekao je Šapić.

Dodao je da će povećati i solidarnu pomoć za zaposlene u predškolskim ustanovama na 40.000 dinara kao što imaju drugi u gradskim preduzećima.

Takođe, kako je najavio, biće doneta i odluka o zapuštenim fasadama i izlozima.

Oformićemo sturčni tim - komisiju na čelu sa glavnim gradskim urbanistom koja će se baviti nezavršenim fasadama, jer ne možemo dozvoliti da ti objekti narušavaju izgled grada.

Šapić: Grad će dobiti Centar za decu sa problemima u ponašanju

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će glavni grad dobiti Centar za decu sa problemima u ponašanju.

Šapić je novinarima pred početak 11. sednice Skupštine Grada na čijem dnevnom redu glavana tačka rebalans budžeta rekao da je otvaranje Centra predložio Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Gradonačelnik je dodao da će usluge Centra biti besplatne i da će tu moći da dolaze deca u pubertetu koja imaju problem sa ponašanjem, a koja su prepuštena samo roditeljima.

- Na nivou grada nema takve institucije koja se bavi decom koja imaju problem sa ponašanjem, što je jedan od uzroka i vršnjačkog nasilja - rekao je on.

 

Ostavite komentar