Sport > Ostali sportovi

Održana PRVA BRZA "DESETKA" u prestonici Srbije: PREMIJERNE pobede za KENIJU i ŠPANIJU u Trci 10k Belgrade

Staza je sertifikovana od strane Svetske atletike, što znači da se boduje u kalendaru svetskih uličnih trka

Izvor: K1info/Tanjug

09/09/2023 > 18:56

podeli vest:

Održana PRVA BRZA "DESETKA" u prestonici Srbije: PREMIJERNE pobede za KENIJU i ŠPANIJU u Trci 10k Belgrade
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Kenijac Bernard Vambua i Kihabi El-Ouboukir iz Španije pobednici su trke na 10 kilometara, koja je prvi put održana u organizaciji Beogradskog maratona.

Vambua je imao vreme (28,28), dok je El-Ouboukir trku završila sa vremenom (33,21).

Drugo i treće mesto takođe su osvojili  Kenijci Kimtai Kito (28,29) i Kipsang Kiboj (28,31), a u ženskoj konkurenciji takođe Kenijke Valentina Žebet (33,31) i Rona Njaboke (34,21).

Najbolji Srbin je Stefan Tovilović, koji je osvojio 11. mesto (33,19), a najbolja Srpkinja Katarina Pohlod, koja je završila kao peta (36,56).

Trka je okupila više od 3.000 ljubitelja trčanja, čime je i zvanično započet drugi deo trkačke sezone u Srbiji.

Nagrađeno je prvih osam učesnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Brzom beogradskom "desetkom" srpska prestonica svrstala se u red velikih evropskih i svetskih gradova, koji već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Staza beogradske trke na 10 kilometara sertifikovana je od strane Svetske atletike, što znači da se boduje u kalendaru svetskih uličnih trka, a postignuti rezultati priznati su od Svetske atletike.

- Trka "10k Belgrade" je nova trka u portfoliju Beogradskog maratona nastala sa ciljem da se svrstamo u red svetskih i evropskih metropola koje imaju brze desetke. Takođe, naš cilj je da još jednom ukažemo na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, uključivanjem što većeg broja građana u trke u našoj organizaciji - rekao je direktor BGD maratona Darko Habuš.

Trka je ujedno i prilika da testiramo i naše organizacione sposobnosti na startu jesenje trkačke sezone, dodao je on.

- Da uvođenjem noviteta iz trke u trku i kvalitetom organizacije masovnih sportskih događaja spremno dočekamo Expo 2027. na kome ćemo sa ponosom predstavljati naš grad i zemlju kao organizatori najveće sportske manifestacije u zemlji - istakao je Habuš.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Beogradska brza "desetka" je uvertira lepog trkačkog vikenda pošto će već sutra biti održan i Zemunski polumaraton, gde će po drugi put takmičari moći da se oprobaju u trkama na sedam i 21 kilometar.

Već 1. oktobra sledi Ženska trka na Adi Ciganliji, a zatim i četvrti jesenji Beogradski polumaraton, koji je zakazan za 26. novembar.

Ostavite komentar