Vesti > Beograd

BEOGRAĐANI ovo čekaju NESTRPLJIVIJE NEGO KIŠU: ŠAPIĆ otkrio kada će APLIKACIJA "BEOGRAD PLUS" biti dostupna za iPhone

Šapić je naglasio da je izabran letnji period kako bi se Beograđani prilagodili i naučili kako da koriste najnoviju aplikaciju

Izvor: K1info

13/07/2023 > 12:21

podeli vest:

BEOGRAĐANI ovo čekaju NESTRPLJIVIJE NEGO KIŠU: ŠAPIĆ otkrio kada će APLIKACIJA "BEOGRAD PLUS" biti dostupna za iPhone
Foto: Shutterstock


Nova aplikacija "Beograd plus" juče je postala aktivna, a za dan - dva moći će da je koriste i vlasnici apple telefona. 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da se najveći broj preuzimanja očekujuje od jeseni, kada kreće nova školska godina, jer je mlađa populacija najviše i koristila ovaj vid praćenja vozila.

On je naglasio da je zato i izabran ovaj letnji period kako bi se Beograđani prilagodili i naučili kako da koriste najnoviju aplikaciju.

- Ta aplikacija je unapređena u odnosu na raniju. Postoji mogućnost plaćanja na sve moguće načine, od kreditne kartice svake vrste preko naloga za plaćanje (wallet) do SMS-a. Pored toga, građani imaju uvid u sve linije gradskog prevoza, a novitet je da mogu da dobiju i procenu za koliko minuta vozilo stiže. Ubacili smo i opciju da možete da prijavite nepravilnosti, od nečistoće vozila do toga da ne radi klima - istakao je Šapić.

 

On je apelovao na građane da preuzimaju samo aplikaciju koja ima grb Beograda i dodao da će se Grad potruditi da pusti i oglas kroz medije u sledećih desetak dana, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Foto: Shutterstock

 

Kako je rekao, od juče građani mogu da kupe papirne karte na 318 kioska, od toga je 250 na najfrekventnijim stajalištima, a 68 na u širem centru grada.  Do kraja leta biće ih na još 200 mesta.

- Za sedam - osam dana će na svakom kiosku stajati nalepnica sa obaveštenjem da u njemu možete da kupite kartu iako se u proteklih mesec i po dana pokazalo da je plaćanje SMS-om apsolutno dominantno u svakom pogledu. Od septembra će se na prednjim vratima vozila kod vozača nalaziti aparat preko kojeg će se plaćati platnom karticom - rekao je prvi čovek prestonice.

Foto: ATA Images/Privatna arhiva

 

Gradonačelnik je naglasio da ova aplikacija neće biti samo ograničena na javni prevoz, već je planirano da od jeseni građani imaju svoj profil na njoj u okviru "beogradske kartice" preko koje će moći da prate i koriste sve prednosti koje im je obezbedio Grad Beograd.

Šapić je naveo da je na sastanku sa privatnim prevoznicima apostrofirao tri najvažnije stvari, a to je da vozilo mora da bude na svojoj ruti, zatim da mora da bude čisto spolja i iznutra, te konačno da klima-uređaj mora da radi, naročito u letnjem periodu.

- Sada ćemo imati kontrolore koji će proveravati autobuse na početnoj stanici i utvrđivati da li je vozilo čisto i da li radi klima-uređaj. Do kraja nedelje ćemo završiti proces zapošljavanja 150 kontrolora, koji će biti podrška pripadnicima Komunalne milicije. U međuvremenu smo promenili pravilnik o kaznama s obzirom na to da je do sada bilo moguće napisati maksimalnu kaznu od 200.000 dinara po jednom vozilu mesečno. To je ukinuto i ukoliko se ne budu poštovala pravila, sigurno će biti većih kazni zbog čega najdobronamernije savetujem prevoznicima da ozbiljno shvate svoje obaveze - rekao je Šapić.

Kada je u pitanju obnova voznog parka Javnog komunalnog preduzeća GSP Beograd, gradonačelnik je istakao da je namera Grada da obezbedi 500 novih autobusa, 100 tramvaja i 100 trolejbusa.

- Mislim da za beogradski javni prevoz stižu daleko bolji dani. Potrebno je još malo strpljenja, ali smo upravo iz tog razloga smanjili cenu karata, jer mislimo da smo za ova dva i po meseca pokazali naše namere i siguran sam da ćemo "izvući" maksimum iz našeg javnog prevoza - zaključio je Šapić.

Šapić: Uklanjanje splavova 

Govoreći o rešavanju problema splavova, gradonačelnik Šapić je istakao da su oni koji na Savskom keju nisu želeli da licitiraju za mesto već ranije obavešteni i da su dobili rešenja o uklanjanju, izvršenju i obustavljanju snabdevanja vodom i strujom. On je podsetio da je nakon sprovedene licitacije broj od 110 splavova sa Savskog keja sveden na 28 lokacija.

- Apelujem na sve vlasnike splavova koji nisu prošli na licitaciji da sami uklone splavove. U Jakovu smo trenutno obezbedili 20 mesta za njihovo privremeno uklanjanje, a do kraja leta biće obezbeđeno ukupno 70 mesta. Apelujemo na vlasnike da ih sami odvezu i ne čekaju na nas, jer će to onda biti veoma skupo, a mi ne želimo da ljude dodatno materijalno opterećujemo - rekao je Šapić. 

Takođe, gradonačelnik je pozvao i one koji žive na tim splavovima da se jave, jer, kako je rekao, nije cilj da iko ostaneo bez krova nad glavom.

-  Jednostavno, pomoći ćemo koliko je to u našoj moći, ali ako hoćemo da nam obale reka budu čiste, da nema više smeća i haosa po šetalištu, da nam se vidi reka sa obale, da splavovi budu bezbedni, da se zna jedan red i uslovi po kojima treba da rade, a ne da svaki drugi bude noćni klub i da od buke sa njih ljudi ne mogu da spavaju, onda se od ovog procesa konačnog uvođenja reda u beogradsko priobalje ne sme odustati, a uveravam vas da ja to sigurno neću učiniti - rekao je gradonačelnik Šapić.

 

 

 

Ostavite komentar