Vesti > Beograd

Ogorčeni roditelji iz Bariča TRAŽE POMOĆ: SRUŠILI nam STARI VRTIĆ, novi NE GRADE, a izgleda da NEMAJU NI NAMERU

Izgradnja vrtića od momenta rušenja, u februaru 2022. godine, trebalo je da traje godinu dana, ali radovi nisu ni počeli

Izvor: K1info

15/03/2023 > 16:11

podeli vest:

Ogorčeni roditelji iz Bariča TRAŽE POMOĆ: SRUŠILI nam STARI VRTIĆ, novi NE GRADE, a izgleda da NEMAJU NI NAMERU
Foto: Anica Ninković


Pre nešto više od godinu dana, deca u Bariču ostala su bez vrtića Kolibri u koji su već četiri decenije išli mališani, ne samo iz ovog obrenovačkog naselja, već i drugih sela kao što su Mislođin, Mala Moštanica...

Naime, na jednom roditeljskom sastanku, mame i tate su dobile informaciju da će vrtić da bude srušen, kako bi na istom mestu izgradili novi, veći i savremeniji objekat. Radovi na izgradnji, od momenta rušenja, do onog kad deca uđu u novoizgrađeni objekat trebalo je da traju godinu dana. 

To se obistinilo, ali donekle. Pre godinu dana stari Kolibri je srušen. Zamenik gradonačelnika Beograda, a sada ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je tada, kako su rekli, početak radova na izgradnji vrtića u obrenovačkom naselju Barič.

Mediji su brujali o započetim radovima, ali sem rušenja, sklanjanja otpada i raščišćavana terena ništa se drugo nije desilo.

Roditelji decu moraju da vode u vrtić u Belo Polje. Bilo bi lakše da je vrtić u Obrenovcu do kog ima oko četiri kilometra, dok do Belog Polja ima otprilike sedam. Ne samo što im je potrebno više vremena, nego pojedinci koji su do skoro svoju decu u vrtić mogli da vode i peške, sad moraju da upale auto.

Vesić: Obavezu da rekonstruiše vrtić preuzela opština Obrenovac

- Vrtić u Bariču nikada nije gradio, niti je trebalo da gradi Grad Beograd. Ovo mesto sam posetio svojom pokretnom kancelarijom i razgovarao sa građanima koji su se žalili na stanje u kome se nalazi vrtić. Tada je obavezu da raspiše tender i rekonstruiše vrtić preuzela opština Obrenovac. Mislim da su za to dobili deo sredstava od Grada Beograda, kao i za mnoge druge projekte u ovoj opštini za vreme mog mandata.

Na kraju, jedna istinita vest - dok sam obavljao javnu funkciju u Beogradu izgrađen je nov vrtić u Belom Polju u Obrenovcu - napisao je Vesić na svom Instagram nalogu.

Za neke od njih nije bilo mesta čak ni u vrtiću u Belom Polju, pa su raspoređeni u Stublinama, koji je od Bariča udaljen oko 17 kilometara. Velika olakšica za roditelje bi bila da im je bar organizovan prevoz, kad već vrtić nemaju!

Na mestu na kom je nekad bio vrtić, sem ograđenog zemljišta, nema ničega, u šta se i lično uverila ekipa K1info.rs. Ni traga mašinama, alatima, niti bilo čemu što bi ukazivalo da će radovi početi... Baš ništa.

Ogorčeni roditelji žele da znaju šta se dešava, kada će radovi početi i kada će Barič ponovo dobiti vrtić, ali niko od nadležnih im ne daje odgovor. Zato su rešili da pišu peticiju, a ako treba da organizuju i protest. 

Mira Pavlović je majka četvoro dece iz Bariča. Ima dve bliznakinje od nepunih godinu dana, petogodišnju ćerku i dvogodišnjeg sina.

- Moja deca ne idu u vrtić, jer kad je trebalo da ih upišem, oni su ga srušili. Ostala sam u drugom stanju, pa nisam mogla da ih vodim u Belo Polje. Kako su nam rekli, vrtić je trebalo da bude završen do Nove godine, pričali su da su počeli radovi, ali kao što vidite, to nije tačno - rekla je ona i dodala:

- Ako već može da se izgradi vrtić, svim roditeljima će biti mnogo lakše da se to i desi, zašto bi išli čak u Belo Polje? Zašto su uopšte morali da ga ruše, ako već ne planiraju da izgrade.

Zašto je srušen vrtić, da li je postojao neki problem, Mira Pavlović nije ni sama sigurna. Kako kaže, nisu dobili konkretno objašnjenje.

- Bilo je priče da plafon ne valja, da će da padne, da je vrtić mnogo star... Sve je to u redu, onda nam i treba nov, ali izgradite ga u što kraćem roku. Ja sam išla u taj vrtić, pre mnogo godina. On je primao dosta mališana, od jaslica do predškolskog, svi u okolini su išli tu - rekla je ona.

Naša sagovornica ističe, da ni sama ne zna šta je zapravo problem i zašto ne počinju sa radovima.

- Ja živim preko puta vrtića, vidim šta se dešava. Nema radova, samo su ogradili teren. Bilo je priče o nekom tenderu, pa smo čuli da je završen, a onda smo dobili informaciju da su papiri problem i da ne mogu da vrtić izgrade sada. Pokrenuta je peticija, čeka se da se skupe potpisi, pa će onda biti i mirni protesti. Srušiše nam jedini vrtić i sad neće da ga izgrade. Bar da su nam organizovali prevoz - rekla je Baričanka.

V. T. je majka iz Bariča koja ima dete sa posebnim potrebama. Kako u vrtiću u Belom Polju za njega nije bilo mesta, oni su dobili vrtić u Stublimana. A to nimalo nije blizu, tako da, iako bi moralo, njeno dete ne ide u vrtić.

- Kako kažu, Opština vrši pritisak na izvođače, ali oni neće, odugovlače. Kada bi ih opština malo pritisla, sigurno bi oni morali da krenu sa radovima, ali nije mi jasno zašto se to odužilo toliko - rekla je naša sagovornica.

Kako je ispričala, prema zakonu, njeno dete ima pravo na prevoz do vrtića.

- Moje dete ima epilepsiju i malo kasni za vršnjacima. On bi morao po zakonu da ima prevoz do drugog vrtića, jer mu je daleko. Oni su nas prebacili čak u Stubline, pa nam treba bar 20 minuta vožnje u jednom pravcu. Toliko su nam otežali da dete i ne ide u vrtić - rekla je V. T.

Foto: Privatna arhiva

 

Rade Joksimović, jedan od roditelja, kaže da jedino što je njemu rečeno je da će radovi na izgradnji trajati godinu dana.

- Vodim sina u vrtić u Belo Polje, a inače smo iz Male Moštanice, tako da imam 12 kilometara u jednom pravcu. Dnevno pređem 48 kilometara, dok ga odvedem ujutru i vratim popodne - rekao je naš sagovornik i dodao:

- Problem je što nam niko nije dao konkretan odgovor, nama je samo rečeno da se deca sele u novi vrtić u Belo Polje, dok se na mestu starog ne izgradi novi, jer će stari da se ruši. Kad sam pitao koliko će radovi trajati, rekli su oko godinu dana, i to je sve što sam znao.

Kako kaže, kolaju razne priče, ali šta je tačno - on ne zna.

- Posle je bilo raznih priča, ali koliko je to tačno, da je zemljište Iskrino, pa da ga je na tenderu uzela jedna firma, druga se pobunila, pa se spominje neka papirologija koja se čeka, to je tako zataškano i to tako stoji - rekao je on.

Šta će biti sa vrtićem roditelji mogu samo da nagađaju i pričaju između sebe. Sa nadležnima nisu razgovarali, i niko im ništa ne govori.

Oni su se organizovali, napisali peticiju i 10. i 11. marta stajali na ulazu u Barič i sakupljali potpise. Kako kažu, samo ih zanima kada će početi radovi i kada će vrtić biti završen.

U opštini Obrenovac ćute 

Ekipa K1info.rs pokušala je da stupi u kontakt sa nadležnima iz opštine Obrenovac. Pitali smo ih zbog čega gradnja novog vrtića još uvek nije ni započeta, kada je početak radova u medijima najavljen još 18. marta prošle godine i da li se uopšte zna kada će početi radovi.

Međutim, do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

 

 

 

Ostavite komentar